„Klubrádió

SZFE: trükkösen mentik diplomáikat a hallgatók

17/03/2021 11:17

| Szerző: Klubrádió

Míg a Freeszfe Egyesületben a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai igyekeznek a modellváltásig megszokott rend szerint dolgozni, közben pedig külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében.

A Freeszfe Egyesületet az SZFE volt és jelenlegi diákjai, tanulói alapították azért, hogy a Fidesz által megváltoztatott egyetem eredeti szellemiségét megőrizzék – írja a Telex. De eközben egy nagyobb dobásuk is volt: külföldi egyetemekkel állapodtak meg egy diplomamentő akció keretében.

Az egyesület szerdai közleménye szerint hónapok óta dolgoznak az Emergency Exit diplomamentő programon, és eddig tizennégy SZFE-s osztály átvételéről sikerült megállapodniuk öt európai egyetemmel. Köztük van a salzburgi zeneművészeti egyetem, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem, a varsói színművészeti egyetem, és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka, valamint a svájci színiakadémia. A Telex vidóban mutatja be a folyamat működését:

A portál szerint papíron a külföldi egyetem ad diplomát, a gyakorlatban itthon folyik az oktatás. Ez a megállapodás azt jelenti, hogy az egyetemek elismerik a hallgatók eddig megszerzett kreditjeit, és a további féléveket is. A különböző egyetemeken más-más konstrukciók valósulnak meg, többnyire speciális jogviszonyt ajánlanak a hallgatóknak az intézmények, és már tavasszal elindulhat az érdemi munka.

A program célja az egyesület közleménye szerint egységes: „menekülőutat teremteni azoknak a hallgatóknak, akik az intézmény modellváltása és annak körülményei miatt nem látják biztosítottnak a tanszabadság és az autonóm alkotómunka feltételeit az SZFE-n”.

A vizsgafilmeket, vizsgaelőadásokat, szakdolgozatokat többnyire a partneregyetemek képviselőivel közösen értékelik majd a Freeszfe Egyesület oktatói.

Mint írják, az egyesület a járvány miatt digitális munkarendre állt át: a kurzusokat online tartják, a projekteket fizikai kontaktus nélkül fejlesztik. A korlátozások feloldásakor az ideiglenesen felajánlott próba- és műtermekbe, valamint magánlakásokba térnek vissza. A bázist jelentő épületet pedig továbbra is keresik, miután egy vitás helyzet után elhagyták az erzsébetvárosi önkormányzattól kapott Damjanich utcai épületet.

Az egyetemfoglalás idején és azóta befolyt adományokat a Freeszfe Egyesület a tevékenység megvalósításához szükséges épület- és eszközbérlésre, vizsgamunkák költségeire fordítja – áll a közleményükben. Csak akkor tudják majd kifizetni az oktatókat és hallgatói ösztöndíjakat osztani, ha az egyesület bevételei és támogatása ezt lehetővé teszik.