„Klubrádió
Esti gyors

Lehúz, altat, befed - Szénási Sándor jegyzete

28/04/2021 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Orbán hatalomra jutásával elkezdődött az állam elrablása, most az elrabolt állam kirablása folyik, egészen addig, amíg nem marad utána más, csak puszta váz. Illetve egy ellen-állam, aminek szétszórt elemeit egyetlenegy dolog köti össze: a főnökkel szembeni lojalitás.

2021. április 28. Esti gyors-részlet (2021.04.28. Szénási Sándor jegyzete)
02:23
00:00
Batyuban viszik el és roppant sietősen az állam vagyonát, kikötőt, földet, részvényt, klinikát, kastélyt, és persze pénzt, valahogy úgy, ahogy a Rákosi-korszakban söpörték tisztára a parasztok padlását. A látszat, a forma már nem is fontos, ami az alapítványi trükkel nem működik, működik egy olyan kormányszervezet felállításával, ami éppen kormányfunkciókat tenne egy esetleges, nem-Orbán kormány számára elérhetetlenné. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága valóban egy batyu, amibe belehányták a dohánykereskedelmet, a bírósági végrehajtást, a szerencsejáték-piacot, a koncessziós ügyeket, meg minden mást, amit egy választási bukás előérzetében össze tudtak kapkodni.

Orbán hatalomra jutásával elkezdődött az állam elrablása, most az elrabolt állam kirablása folyik, egészen addig, amíg nem marad utána más, csak puszta váz. Illetve egy ellen-állam, aminek szétszórt elemeit egyetlenegy dolog köti össze: a főnökkel szembeni lojalitás. Adott esetben ennek kellene életben tartania a hatalomból legálisan kiszavazott helytartó illegális hatalmát, ami persze – ha a rablás működik – sokkal valódibb hatalom lenne bármilyen, a népakarat szülte kormány lehetőségeinél.

A kérdés az, hogy ez az amúgy roppant kreatív ötlet működne-e a valóságban. Nem kopik-e el a lojalitás egy olyan hatósági elnöknél, akit kilenc évre neveznek ki és leválthatatlan? Nem esik-e szét az egész miskulancia kiskirályságokra? Nem roncsolja-e a batyuszervezeteket az örök magyar alkalmazkodás kényszere, ami automatikusan a látható hatalommal való kiegyezésre ösztönöz a fárasztó állóháborúk helyett?

Ám ez igazából érdektelen. A lényeg: ha Pannónia hagyja, hogy Hunnia nemtörődömségéből mind a két ország kifosztása tartós legyen, nem érdemli meg többé a nevét. Akkor legyünk egy egységesen Ugar nevű izé. Ország, vagy mi. De ez nem hihető. Ne legyen hihető. Hihető az legyen, hogy a batyuk szétesnek, jobb esetben szétszedik őket, és akkor minden szétgurul, föld, kastély, pénz, elrabolt jogok. És lehet őket újra összerakni.

Szénási Sándor jegyzete a 2021. április 28-i Esti gyorsban hangzott el.