„Klubrádió

Friss szerződéssel tolja meg a kormány a Fudan budapesti terjeszkedését

27/04/2021 17:47

| Szerző: Klubrádió

Megállapodott a kormány a Fudan Egyetemmel a kínai felsőoktatási intézmény budapesti kampuszának felállításáról.

Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Fudan Egyetemmel kedden délután – írta a 444.hu az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlésére hivatkozva. E szerint Palkovics László miniszter és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő szerződést, ami tartalmazza többek közt a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is.

Az angol nyelven közzétett dokumentum szerint 26 hektáron épülhet fel az 520 ezer négyzetméteres kampusz. A tervek szerint gazdasági, bölcsészettudományi-társadalomtudományi, természettudományi-mérnöki és orvostudományi karok indulnak. Mintegy 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

A tárca közleménye szerint "a felek a megállapodásban megerősítették, hogy az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Programmal, annak terveivel nem állítható szembe."

 

Palkovics László, aki a projektet kormánybiztosként irányítja, előző nap, hétfőn jelentette ki, hogy nincs B-terv, felépül a budapesti Fudan Egyetem. A Ferencváros rozsdaövezetébe tervezett intézmény tervéről még három hete, április 6-án írt a Direkt36, az oknyomozó lap értesülései szerint a magyar kormány Kínai állami vállalattal építtetné a sanghaji Fudan budapesti épületét. A beruházás a kormány számításai szerint többe kerül majd, mint amennyit a teljes magyar felsőoktatás működésére költött az állam 2019-ben. Az 540 milliárdos építkezésből 100 milliárdot állna a kormány, a fennmaradó nagyobb részt pedig Kína hitelezné.

A kiszivárgott terv ellen azonnal tiltakozott Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a ferencvárosi önkormányzat vezetője. Karácsony közölte, nem megy bele a fővárosi önkormányzat a sanghaji elitegyetem kampuszának megépítésébe, ragaszkodik az eredeti tervekhez, hogy a kijelölt helyszínen a több ezer magyar diáknak olcsó szállást biztosító, Diákváros épüljön meg. A kormány által nagyrészt kínai hitelből tervezett sok száz milliárdos egyetemi gigaberuházás a főváros szerint Kína magyarországi politikai, titkosszolgálati befolyásszerzésének része. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Klubrádióban azt is mondta, keresik a fogást a kormány tervein, Baranyi Krisztina pedig bejelentette, népszavazást kezdeményez az ügyben.

Palkovics László szerint azonban a Fudan pont olyan lesz, mint bármelyik angol egyetem. Az innovációs és technológiai miniszter szerinte Kínának nincs szüksége az egyetemre ahhoz, hogy titkosszolgálati tevékenységet folytasson, ha akar.

Bár Palkovics szerint nem lesz ideológiai oktatás a Kínai Kommunista Párt budapesti egyetemén, Hszi Csin-ping kínai elnök szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük – írta a 444.hu. A Fudan Egyetem chartája az 1960-as éveket idézi, és a kínai oktatáspolitika változásai nem hagynak sok kétséget afelől, hogy komolyan gondolják a szocializmus sajátos kínai verziójának terjesztését.