„Klubrádió

Palkovics László szerint ha egy ország kémkedni akar, ahhoz nem kell egyetem

20/04/2021 08:10

| Szerző: Klubrádió

A Fudan pont olyan lesz, mint bármelyik angol egyetem – mondta Palkovics László a Hír Tv-nek. Az innovációs és technológiai miniszter pénteken kapta meg a projektet. Szerinte Kínának nincs szüksége az egyetemre ahhoz, hogy titkosszolgálati tevékenységet folytasson, ha akar.

A Fudan Egyetem a nagyágyúk közé tartozik, Kína három legjobb intézménye között van – mondta hétfő este Palkovics László a Hír Tv-nek. A 24.hu összefoglalta a projekt új felelősének gondolatait, aki azt mondta, a Fudan Egyetem két éve Magyarországon van, a Corvinus Egyetemmel van közös programja és egy bejegyzett egyetemi képzést folytató intézmény.

Az innovációs és technológiai minisztert nemrég nevezte ki Orbán Viktor a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztossá. Többször elhangzott a műsorban, hogy a Fudan a világ 34. legjobb egyetemének számít – írja a Telex.

Jelen pillanatban gazdálkodástudományi képzésekről beszélhetünk, de a megállapodásunk nem csak erre vonatkozik, hanem műszaki képzési területekre, melyek az iparpolitikánkat támogatják, és orvostudományi képzésekre is – idézte Palkovicsot a 24.hu.

Átadták az ELTE Gazdálkodástudományi Intézetének új ép?
 
Palkovics LászlóFotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Hozzátette, erre az egyetemre mindenki bejuthat, aki megfelel a bejutás feltételeinek. "Ez az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem. Oda is egyébként bejutnak magyar hallgatók" – mondta Palkovics.

Szót ejtett arról is, most még sok magyar diák megy el olyan külföldi egyetemre tanulni, ami egyébként a Fudantól hátrébb szerepel a ranglistákon. A Fudan Egyetemen ötezer hallgatóval és ötszáz oktatóval számolnak.

Arra a kérdésre, mi garantálja, hogy a kínai kormányzat direkt irányítása alatt álló egyetem nem titkosszolgálati célból épül meg, Palkovics azt felelte: "a titkosszolgálatokhoz nem értek, de ha egy nagy ország titkosszolgálati tevékenységet akar végezni Magyarországon, ahhoz nem kell egyetem, mert macerás is, bonyolult is és drága is".