„Klubrádió

Palkovics: nincs B-terv, felépül a budapesti Fudan Egyetem

26/04/2021 15:20

| Szerző: Klubrádió

Az nem derült ki Palkovics Lászlótól, vajon tényleg kínai munkások gigantikus kínai hitelből építik-e majd fel a Fudan Egyetem budapesti campusát, ám a tárcavezető garantálja, sem a diákvárosból, sem a közeli közparkból nem vesz el egy centit sem a Fudan.

"Amit én tudok mondani, hogy a Fudan ügye döntés-előkészítési szakaszban van, így egy sor ügyben vannak még nyitott kérdések" – válaszolta a budapesti Fudan Egyetemről szóló lényegi kérdésekre az Innovációs és Technológiai minisztériumot vezető Palkovics László, az Indexnek adott interjújában. Az innovációs miniszter nem tudott egyértelműen felelni arra, hogy

– hogyan fog elférni az egyetem a Diákváros területén, aminek egy része a IX. kerület tulajdonában van,
– mennyibe fog kerülni a projekt,
– annak mekkora részét, és milyen formában finanszírozza a magyar kormány. 

Az MTA közgyűlése - Palkovics László sajtótájékoztatójaMTI/Mohai Balázs

Elismerte, hogy a kormány elé vitt előterjesztése tartalmazott egy kínai hitelajánlatot, de annak részleteiről sem osztott meg információkat. Szerinte döntés erről csak azt követően lesz, ha "beérkeznek az ajánlatok."

"Abban az anyagban, amit én a kormány elé vittem, az szerepel, hogy ők jelentkeztek, és felajánlották, hogy megépítik az egyetemet saját vállalatukkal, kínai munkásokkal. A részletekről még nem beszélgettünk, és nem döntöttünk. Ha lesznek részletes tervek, s látjuk, hogy ki mennyiért dolgozna, lehet dönteni."

A kampuszt a magyar állam és a Fudan anyaintézménye működtetné közösen alapítványi formában. Palkovics erről szintén nem árult el részleteket, csak annyit, hogy "kidolgoztunk egy üzleti tervet a működtetésről, de a részletkérdések még itt sem dőltek el, ezeken múlik majd, hogy miképp törlesztjük a hitelt. A Fudan ugyanolyan feltételekkel tervezi a működést, mint bármelyik angol vagy amerikai egyetem."

A főpolgármester és a IX. kerületi polgármester kritikáit annyival tudta le, hogy "egyelőre nem szeretnénk B-tervvel foglalkozni. Adja magát, hogy ez egy egyetemi terület legyen."

Végül Palkovics kikerülte azt a kérdést is, hogy megkerestek-e más egyetemeket egy budapesti kampusz ötletével. Kijelentette: "a top 50-be tartozó egyetemek közül nem hiszem, hogy lenne értelme még egy ilyen méretű intézményt Magyarországra hozni." – írt erről az interjúról a 444.hu.