„Klubrádió
Reggeli gyors

Tordai: Az a kérdés, kik fordulnak korábbi gazdáik ellen, és kik tartanak ki Orbán mellett

9/04/2021 14:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint a Fidesz-körüli oligarcharéteg nem ideológiai hűségből van ott, hanem a hasznát keresi. Az a kérdés, hogy egy esetleges 2022-es ellenzéki győzelem után ki lesz az, aki az első adandó alkalommal korábbi „gazdái” ellen fordul, feldobja egy-két korábbi partnerét, és ki tart ki Orbán Viktor mellett.

2021. április 09. Reggeli gyors - részlet 21.04.09. Tordai Bence
08:09
00:00

Az a kérdés, hogy mi lesz a választások után, egy esetleges ellenzéki győzelemnél azokkal a gazdasági érdekeltségekkel, amelyek a NER és a hozzá kötődő úgymond vállalkozói réteg kezébe kerültek – fogalmazott Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Úgy folytatta: folyamatosan „zabálják fel” a különböző szektorokat, mint például a digitális infrastruktúra vagy az energetikai infrastruktúra.

Az ellenzéki politikus szerint minél inkább monopolhelyzetben vannak egy ágazatban, annál nagyobb az állam lehetősége szabályozni őket. Az esetleges kormányváltás után ezeknek a cégeknek a felügyelete, sőt, a nyereségességük meghatározása is az új, demokratikus hatalom kezében lenne. Mészáros Lőrinc bevásárolt rendesen, „felzabálta” a Titászt és a Tigázt, de ezeknek a cégeknek a profitját törvények és rendeletek határozzák meg – hívta fel a figyelmet.

A Mátrai Erőműhöz immár Mészáros cégei szállítják a gázt és az áramot is; Tordai Bence szerint a miniszterelnök régi barátja ez előtt is jól járt az erőművel, és ezeknek a tranzakcióknak „a nagy részét nem fogják tudni visszacsinálni” 2022 után sem. De a Mészáros-cégbirodalom értéke jelentősen kötődik a politikai helyzethez. Szerinte „megroggyantak” a részvényeinek árfolyamai a 2019-es önkormányzati választások után is, és úgy gondolja, hogy a töredékét fogja érni ez a konglomerátum az esetleges kormányváltás után.

Ráadásul – fűzte hozzá – a Fidesz-körüli oligarcharéteg nem ideológiai hűségből van ott, hanem a hasznát keresi. Az a kérdés, hogy ki lesz az, aki az első adandó alkalommal korábbi „gazdái” ellen fordul, és járadékvadászként megpróbálja folytatni egy új kormány alatt– nyilván ezt meg kell előzni és vissza kell szorítani az ilyen gyakorlatokat –, és ki tart ki Orbán Viktor mellett. Szerinte lesznek nagy pálfordulások, és olyanok is, akik inkább feldobják egy-két korábbi partnerüket, hogy szabad elvonulást kapjanak.

Tordai Bence szerint a hatalom jelenlegi birtokosai pontosan tudják, mi várhat rájuk, ezt felemlegetni inkább kommunikációs stratégia kérdése. A parlamenti ülésen elég erős „ígéretek” hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy ki hova juthat és miért. Ezt Tordai Bence szerint a jogállamban a független igazságszolgáltatásra kell bízni. Ugyanakkor azt is mondta: jó, ha tudják a tisztességes magyar emberek, hogy ennyire komoly bűnök nem maradhatnak büntetlenül.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Reggeli gyors
2021.04.09., péntek 7:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert