„1%

A Tigázt is megvette a Mészáros Lőrinc érdekeltsége

12/03/2021 10:28

| Szerző: Klubrádió

Az Opus Global Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben.

Növelte energiapiaci súlyát az ország északkeleti részében a Mészáros család – írja a Telex. A tőzsdei Opus Global megvette a Tigáz gázelosztó még hiányzó felét is, de bejelentkezett a térség villamosenergia-hálózatára is.

Az Opus Global Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a Tigáz Földgázelosztó Zrt.-ben. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az Opus a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban – derül ki a 24.hu összefoglalójából.

Dzsubák Attila Zsolt, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója elmondta: A Tigáz az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.

Átadták az Autohof Óbarok kamionos pihenőhelyet
 
Mészáros LőrincFotó: Bodnár Boglárka / MTI Fotó/Vajda János
 

A közleményben az is szerepel, hogy Opus Global Nyrt. 2020. december 23-án tett kötelező érvényű ajánlatot az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. (…) “Mind a Tigáz, mind a Titász az Opus eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az Opus Global Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik” – zárul a közlemény.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet, Magyarország területének közel felét látja el földgázzal.

A csoport 35 társaságot konszolidál; 2019-ben 199 milliárd forint volt a konszolidált forgalma, és a BÉT oldaláról az is kiderül, hogy március elején 170 milliárd forint körüli volt a cég kapitalizációja.

Emlékezhetünk, a társaság részvényeivel egy ideig nagyon szépen lehetett keresni, aztán ez a növekedés megtorpant (mindez persze érthető, hiszen a cégcsoportnak méretes idegenforgalmi kitettsége is van).