„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán Művekről ír a német sajtó

1/04/2021 07:23

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Fertő tó, vitorlázás, szálloda, a miniszterelnök lánya, édesapja és jóbarátja – róluk ír a DeutschlandFunk alapos riportjában. Az osztrák Der Standard beszámol a 28 magyar szerkesztőség nyílt leveléről, amelyben azt kérték a kormánytól, lehessen tájékoztatni a járványhelyzetről a magyar kórházakból. Kovács Zoltán államtitkár azonban rövidre zárta a vitát: „a kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni.” A Bloomberg azt írja: Orbánt „tűz alá vették” Magyarországon, mert túl keveset tett, de azt is túl későn a harmadik hullám elkerüléséért. A TASZSZ ünnepli az újabb vakcinák érkezését. Csernyánszky Judit lapszemléje.


A budapesti orosz nagykövetség közleményben fejezte ki reményét, hogy a szerdán hazánkba érkezett újabb vakcinaszállítmánynak köszönhetően hamarosan sikerül lazítani a szigorításokon, amelyeket a súlyos járványügyi helyzet indokolt, és az újabb adagnak köszönhetően mielőbb visszazökkenhet az ország a normális kerékvágásba – írja az orosz TASZSZ hírügynökség a követség Twitter-üzenetére hivatkozva. Kiemelték, hogy Magyarország volt az első ország, ahová még novemberben szállították a Szputnyik V elnevezésű oltóanyagot. Az egyre súlyosbodó, friss magyar járványadatokkal szolgáló cikkből megtudjuk azt is, hogy eddig 58 országban engedélyezték a szert, amellyel szerintük akár 1,5 milliárd embert is be lehet majd oltani.

Koronavírus - Oltás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban
 
 Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház oltópontján 2021. február 21-én. MTI/Bús Csaba
Fotó: Bús Csaba / MTI
 

A kormány titkolja a járvány súlyosságát – így számol be a Der Standard arról a nyílt levélről, amelyben 28 független sajtóorgánum tiltakozik amiatt, hogy a magyar kormány nem ad teljeskörű tájékoztatást a kórházi helyzetről. Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő azonban közölte, nem enyhítenek a mostani szigorításokon, az újságírókat továbbra sem engedik be a kórházakba. Ott „gyógyítani kell és nem kamerázni” – fogalmazott. Kovács hamis hírek terjesztésével vádolja a baloldalinak nevezett portálokat, szerinte aláássák a magyar egészségügy helyzetét. A cikk azonban erre az Európa Tanács emberjogi biztosának, Dunja Mijatovicnak kedden napvilágot látott jelentését idézi, amely épp a sajtó- és véleményszabadság korlátozásáról ír. Az 1 millió emberre jutó halálozási arány jelen pillanatban Magyarországon a legmagasabb, teszik hozzá. Egy névtelenül nyilatkozó kórházi orvos a Reutersnek elmondta, hogy a kórházak túlterheltek, miközben a kormány tagadja, hogy ne lenne elegendő kapacitás a gyógyításra.

A korlátozó intézkedések csak lassítani tudják a járványt, de megállítani nem – idézte Orbán M1-nek adott interjúját a Bloomberg amerikai hírügynökség. Orbánt „tűz alá vették” Magyarországon, mert túl keveset tett, de azt is túl későn a harmadik hullám elkerüléséért – írja a cikk. Egyes szakértők szerint fontos lenne a még szigorúbb lezárás, de a kormány nem szigorít tovább, inkább az oltási programot támogatja, amelyben egyébként második helyen áll Magyarország uniós összehasonlításban.

 
Mészáros és Orbán
 

Orbán Műveknek nevezte Magyarországot a DeutschlandFunk rendkívül alapos riportja, amelynek az elején leszögezi: jól keres a kormányfő és köre, amióta az ország az Európai Unió tagja lett. Fertőrákos környékén viszont még a vasfüggöny idején is könnyebben jártak-keltek a helyiek. Ugyan természetvédelmi terület, mégis ötpercenként kamionok, autók húznak el. Már nem olyan egyszerű átjárni a burgerlandi Nezsiderbe (Neusiedl am See) vezető úton a Fertő tó mentén, viszont állítólag Orbán Ráhel ott szokott vitorlázni. Építenek is ide százágyas hotelt vitorláskikötővel. Egy helybéli történelem-földrajz szakos tanár azt meséli, hogy 2017-ben még 21 nádtetős ház állt, majd jött egy tűzvész, 10 ház porig égett – pletykálnak is róla, mert aztán új tulajdonosok jelentek meg és ömlött be a turizmusra adott uniós pénz. A helybéliek nemigen tudtak építkezni, viszont a cölöpökre épített házakat az új tulajdonosaik az államtól bérlik, és jegyzi meg a cikk: a soproni polgármester Orbán párttársa, a projektért pedig Mészáros Lőrinc a felelős. Persze Orbán Győző, a kormányfő apja is a képbe kerül két cégével, a Dolomittal és a Nehéz kővel – részletezi a terveket a cikk, bemutatva a kivitelező cégeket. A helyiek úgy fogalmaznak, az Orbán klán építkezik, és ez az egyik legnagyobb projektjük. Harminc környezetvédő csoport tiltakozik a megaprojekt ellen, hisz a terület az UNESCO világörökség része. A kormány viszont minden engedélyt megszerzett a terv megvalósításához. A korrupcióról a cikk Ligeti Miklóst idézi a Transparency Internationaltől, aki szerint legalább 25 százalékos sápot nyúlnak le. Daniel Freund német zöldpárti uniós képviselő szerint Németországban ez nemcsak tilos, de akit ilyen ügyeletekbe keveredik, az azonnal le is mond. Nem lehet hagyni, hogy folytatódjon, amit Orbán épít Magyarországon – tette hozzá.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021. április 1., csütörtök 07.00