„Köszönjük

A szakemberek sorra mondanak ellent Orbánnak

31/03/2021 07:55

| Szerző: Klubrádió

Két és fél millió ember beoltását követően tervez lazításokat Orbán Viktor miniszterelnök. A szakemberek ezzel szemben sorra magasabb átoltottság után javasolják a korlátozások fokozatos feloldását. Duda Ernő szegedi professzor szerint ehhez legalább 3,5 millió embert kellene beoltani, Kásler Miklós miniszter szerint 4 milliót, Merkely Béla szerint 5 milliót, Szlávik János szerint minimum 6-7 milliót.

Vajon mennyire lehet ebben a járványban bármit is előre látni, és nagy biztonsággal mondani? – teszi fel a kérdést a Telex. Ezt jól mutatja a miniszterelnök két nyilatkozata, amelyek között egy hónap különbség van.

- Február végén Orbán Viktor ezt mondta: a járvány két legnehezebb hete jön.
- Március 26-án, egy hónappal ezután a kormányfő így látta a helyzetet: nehéz egy-két hét áll előttünk.

Orbán utóbbi rádióinterjújában megismételte, hogy a nyitás akkor következhet el, ha 2,5 millió embert beoltanak. Ekkor lehet azzal számolni, hogy a leginkább veszélyeztetett 65 év felettiek már mind megkapták az oltást.

Megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a házior
Fotó: Komka Péter / MTI
 

A portál arra is felhívta a figyelemet, hogy a harmadik hullám bizonytalan tetőzését követően hirtelen tervez nyitni Orbán, az április 19-i nyitásról szóló rendelet már megjelent a Közlönyben.

Az, hogy a kormányfő egy hónap csúszással kétszer is nehéz heteket vetített előre, semmi mást nem bizonyít, mint hogy a járvány harmadik hullámában valóban nem lehet előre kiszámítani semmit. Ehhez képest az iskolák és az üzletek április 19-i nyitása nemcsak egy miniszterelnöki lamentálás maradt egy rádióinterjúban. Másnap a Magyar Közlönyben már meg is jelent egy rendelet az április 19-től kezdődő fokozatos újranyitás lépéseiről.

A hét folyamán több szakember is megszólalt és mind magasabb beoltottság mellett javasolják a lazítást. Duda Ernő szegedi professzor szerint ehhez legalább 3,5 millió embert kellene beoltani, Kásler Miklós miniszter szerint 4 milliót, Merkely Béla szerint 5 milliót, Szlávik János szerint minimum 6-7 milliót.