„Klubrádió
Esti gyors

Az oltás mellékhatásait, vagy a vírus kockázatát vállaljuk inkább?

31/03/2021 21:23

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus elleni oltásokkal kapcsolatban még mindig nagyon sok a tévhit és az alaptalan félelem. Boldogkői Zsolt biológus professzor felhívta a figyelmet arra, hogy a vakcinák beadását követően a szervezetnek még ki kell alakítania a védelmet. A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára a mellékhatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy csak olyan vakcinákat engedélyezhetnek, amelyek mellékhatásai vállalhatók a koronavírus jelentette kockázatokkal szemben.

2021. március 31. Esti gyors - részlet 21.03.31. Boldogkői Zsolt
06:06
00:00

Az oltással kapcsolatban még mindig sok a félreértés, és az álhír. Úgy tűnik, hogy az emberek még mindig nem hajlandók tudomásul venni, hogy az oltás nem jelent azonnali védelmet, sőt a jelenleg jóváhagyott vakcinák esetében a második oltás több mint 10 napnak kell eltelnie mielőtt a védelem kialakul.

Boldogkői Zsolt biológus professzor, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, hogy a legfőbb kifogás amivel ő is szembesült a káros mellékhatásoktól való félelem. Mindenek előtt leszögezte, hogy azok az oltóanyagok, amik átestek az átfogó vizsgálaton és tesztelésen mind hatásosak. Ezeknek a vizsgálatoknak egy részében kifejezetten a mellékhatásokkal foglalkoznak. Ha pedig olyan mellékhatást fedeznek fel, amely sok embert és/vagy súlyosan érintenek, az oltóanyag nem kapja meg az engedélyeket.

Azt is hozzátette, hogy enyhe mellékhatásokra számítani kell, de azok csupán jelzik, hogy a szervezet megfelelően reagál a vakcinára. Főleg a Pfizer vakcina második dózisa képes ágynak dönteni az embert, de Boldogkői hangsúlyozta: ezek sem súlyos tünetek. Láz, bőrpír, az oltott kar megduzzadása, izomfájdalom.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

Az AstraZeneca oltásával kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy fokozhatja vérrögképződést, de az ez irányban jelenleg is folyó vizsgálatok azt mutatják, hogy nincs közvetlen összefüggés az oltóanyag és a vérrögök kialakulása között. A biológus ezzel kapcsolatban óvatosan megjegyezte, hogy nem biztos, hogy valami összefüggésben áll egy vakcinával, csak mert beadását követően jelentkezett. Az sem mindegy hogy hány beoltott közül hány ember esetében lépett fel a mellékhatás.

"A mérleg másik nyelvén ott a vírus, ami igazán nagy pusztítást tud okozni" – mondta, hozzátéve, hogy azért kényszerülünk rá az oltásra és a vele járó vállalható rizikóra, hogy elkerüljük a nagy kockázatokat hordozó betegséget.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.31. 18:15
Riporter: Szénási Sándor