„Klubrádió
Esti gyors

Zacher: Az első szuri csak az első lépés az úton

29/03/2021 21:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába kapja meg valaki az első, vagy akár a második oltást is, a teljes védelem kialakulásához nem lesz elegendő 1-2 nap – figyelmeztetett ismételten Zacher Gábor, a hatvani kórház orvosa. 

2021. március 29. Esti gyors - részlet 21.03.29. Zacher Gábor
09:58
00:00

Hiú ábránd azt hinni, hogy csak mert megkaptuk az első oltást, megnyugodhatunk. Zacher Gábor orvos, toxikológus szerint az első dózisnak is alsó alaphangon 10 nap kell ahhoz, hogy kifejtse hatását. Az egyes oltások leírásában világosan leírják mennyi idő alatt épül ki a vakcinák által biztosított, közel sem teljes védelem. A  hatvani kórház orvosa azt is elmondta, hogy néhány órával, vagy akár pár nappal később nem beszélhetünk védelemről.

A kórházakban uralkodó helyzetről Zacher elmondta, a hatvani kórházba csak a hétfői napon 36 beteg érkezett. Kisvárosi kórházról lévén szó, ez riasztóan magas szám, különösen annak tükrében, hogy a beérkezők kétharmada koronavírusos tüneteket mutatott. Egész fiatal betegek produkálnak súlyos, tüdejük 45 százalékát érintő tüneteket.

 
Zacher Gábor
 Fotó: Mohai Balázs/MTI
 

Megismételte, hogy a koronavírus-járvány olyan mintha naponta történne 13-15 nagy baleset. Azt is hozzátette, előfordulhat olyan szituáció, hogy szelektálnia kell az egészségügyi intézményeknek, kinek van jobb esélye a túlélésre, és kit részesítsenek intenzív ellátásban. Lélegeztetőgép lenne éppenséggel, de az azokat üzemeltető szakszemélyzetből nincs elég. "Ez egy kétnapos tanfolyamon nem elsajátítható dolog". Ehhez hosszú évek kellenek. 

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Esti gyors
21.03.29. 18:23
Riporter: Dési János