„Klubrádió
Reggeli gyors

Republikon: A bizonytalan szavazók is mozgósíthatók az ellenzék mellett

6/04/2021 16:19

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Összességében az ellenzéki pártok támogatása csak kis mértékben változott; egyedül a Jobbik tudott jelentősebben növekedni márciusban, ahogy azt már megfigyelhettük februárban is – derül ki a Republikon Intézet legutóbbi felméréséből. Mikecz Dániel, a szervezet vezető kutatója felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki összefogás sok nem kormánypárti bizonytalan szavazót is mozgósíthat a választások alkalmával, függetlenül attól, hogy melyik pártot preferálják inkább.

2021. április 06. Reggeli gyors - részlet 21.04.06. Mikecz Dániel
10:10
00:00

Annyira a változékony a helyzet, hogy a közvéleménykutatások folyamatosan változó helyzetet mutatnak. Ezúttal azonban viszonylag kis változásokról számolt be a Republikon Intézet legutóbbi felmérésében.

"Összességében az ellenzéki pártok támogatása csak kis mértékben változott; egyedül a Jobbik tudott jelentősebben növekedni márciusban, ahogy azt már megfigyelhettük februárban is" – írja a Telex.

A vizsgálat 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2021. március 18-25. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Mikecz Dániel a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy bár a jobbik az EP választáson nem szerepelt jól, nem jelenti azta, hogy a választók egy részét ne tudná bevonzani. Hozzátette, az ellenzéki összefogás bejelentése önmagában nem rendezte át a szimpátia-adatokat.

EP-választás - Megkezdődött az európai parlamenti választ?
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

- A Fidesz és a DK a pártválasztók között is 1 százalékpontot vesztett támogatásából, 45 és 14 százalékon álltak márciusban.
- A Jobbik a pártválasztók körében további 2 százalékponttal erősödött, jelenleg 13 százalékon állnak, a Momentummal együtt, akiknek változatlan a támogatása.
- Az MSZP is erősödött a pártválasztók között, immár 9 százalék szavazna rájuk.A Párbeszéd és LMP támogatottsága változatlanul 2 százalék, az MKKP 2 százalékról 1 százalékra esett, és a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll.

Mikecz arra is felhívta a figyelmet, hogy a közös lista erősíti a közös jelölt esélyeit. Ez nagyon fontos, ha azt látják a nem kormánypárti bizonytalanok, hogy reális esély van az összellenzék győzelmére, könnyebben szavaznak majd rájuk. A bizonytalanokat ugyanis könnyen megriaszthatja a Fidesz agresszív magatartása, de reális esélyek mellett könnyebben meggyőzhetők.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattinva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.04.06. 8:15
Riporter: Dési János