„Klubrádió
Reggeli gyors

Esély az ellenzéknél – Így látja a Republikon

17/02/2021 10:33

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Akár az egyéni választókerületek kétharmadában is győzhetnek ellenzéki jelöltek, ha valóban jók és egy jól felépített kampánnyal támogatják őket.

2021. február 17. Reggeli gyors - részlet 21.02.17. Virág Andrea
00:00
00:00

Egyre világosabban látszik, hogy egy választást az egyéni választókerületekben lehet megnyerni. Az ellenzéknek tehát a korábbinál jóval több helyi győzelmet kell aratnia a sikerhez. Az is egyértelmű, hogy alapfeltétel egy közös jelölt indítása. Nem lehet több ellenzéki induló egy helyen, mert akkor biztos a bukás. A Republikon Intézet elemzéséből ez olvasható ki.

Virág Andrea elemző beszélt arról, hogy véleményük szerint az egyéni választókerületek kétharmadában is lehet esélye egy ellenzéki jelöltnek a győzelemre. Ez 72 helyet jelent, a maradék 34 választókerület eléggé stabilan kormánypárti, de azokról sem kellene lemondani.

A nyerhető választókerületeket csoportokra osztották a 2018-as országgyűlési és a későbbi önkormányzati választások eredményei alapján. Vannak a jelenleg is ellenzéki választókerületek, ilyenből 15 van, főleg Budapesten. A következő csoportba tartoznak olyanok, amelyekben az ellenzéknek már ’18-ban is többsége volt, de miután nem egyetlen jelöltet állítottak, a Fidesz-KDNP nyert. Ezeken a helyeken egy jelölttel van esélye az ellenzéknek, ilyenből 37-et találtak az elemzők. Az főleg az önkormányzati választásokon látszott, hogy a nagyvárosokban gyengültek a kormánypártok, ezeknek a vonzáskörzetében, főleg a budapesti agglomerációban érvényesül a hatás, vagyis 9 olyan választókerület is van, amely a nagyvárosi hatás miatt lehet az ellenzéké. A negyedik csoportba 11 billegő választókerületet sorolt a Republikon azzal, hogy egy jól kiválasztott ellenzéki jelöltnek egy hatásos kampánnyal van esélye.

Virág Andrea rendkívül fontosnak tartja, hogy a jelöltet időben megismerjék az emberek. A legjobb eszköz a megismertetésre az előválasztás, mint látszik, erre is készül a hat ellenzéki párt. A másik kulcskérdés a kampány. Egy jó választási kampányt úgy lehet felépíteni, ha van egy központi része, egy erős miniszterelnök-jelölttel, és ahhoz kapcsolnak a helyieknek szóló üzeneteket minden egyes választókerületben. Kevés már azt üzenni, hogy „csak ne Orbán legyen”. Meg kell mutatni, hogy mit akar tenni a jelenlegi ellenzék a gazdasági válságból való kilábalásért, az egészségügyben, az oktatásban és a többi lényeges területen.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán.

Reggeli gyors
2021.02.17. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert