„Klubrádió
Reggeli gyors

Gyurcsány: Nem leszek miniszterelnök-jelölt

16/02/2021 11:41

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Nem elég az a jelszó, hogy Orbánt ne. Az ellenzéknek a kormányzásra való képességet is fel kell mutatnia – mondja a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc. Szerinte felnőttek a feladathoz. Azt is kijelentette, nem lesz miniszterelnök-jelölt, de feleségét, Dobrev Klárát győzködik, hogy induljon majd a jelöltségért.

2021. február 16. Reggeli gyors - részlet 21.02.16. Gyurcsány Ferenc
09:45
00:00

Még nem szoktak hozzá Magyarországon az előválasztáshoz, de ez fog hozni egy belső harcot, s egyben megbékélést is az ellenzéken belül. A hat pártvezető számos beszélgetést folytat a háttérben, és ezekben nem látszanak személyes ellentétek – mondja Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A legkisebb közös többszöröst keresik a volt miniszterelnök szerint, és őt is meglepte, hogy ezek a tárgyalások mennyire olajozottan mennek.

Úgy tűnik, hogy kialakulóban van egy kormányzásra képes csoport, a közös program kidolgozásában még előbbre is tartanak, mint azt a választásokig hátralévő idő indokolná. Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék felnőtt a feladathoz.

Arra a kérdésre, hogy indul-e a miniszterelnök-jelöltségért, ismét határozott nemmel válaszolt, mint ahogy korábban is tette. Legutóbbi parlamenti felszólalásában meg is említette, hogy a Fidesz kampányában még mindig őt fogják mumusként emlegetni. Véleménye szerint az lesz a kérdés az ellenzéken belüli előválasztáson, hogy kit látnak az emberek képesnek a kormányzásra. Feltehetően 4-5 jelölt is indul majd azért, hogy az ellenzék által indított kihívója legyen Orbán Viktornak. Fontos lesz a program és a személyiség is. Kivel lehet jobban kormányozni? – ezt látja a fő szempontnak a volt miniszterelnök. Tényként nem közölte, hogy a feleségét jelöli majd a párt a legfőbb kormányzati posztra, de –megfogalmazása szerint – Dobrev Klárát „győzködik”, hogy induljon majd a miniszterelnök-jelöltségért. A döntés persze azoké lesz, akik részt vesznek majd az előválasztásokon.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2021.02.16. 06:00 
Műsorvezető: Dési János