„Klubrádió
Reggeli gyors

A választók harmada nem tud választani

3/02/2021 09:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Befagyott a pártok támogatottsága. Az ellenzék valamivel jobban áll mint a Fidesz-KDNP. A DK a vezető párt az ellenzéki oldalon a Republikon Intézet felmérése szerint.

2021. február 03. Reggeli gyors - részlet 21.02.03. Virág Andrea
10:13
00:00

Fékeződött, sőt meg is állt a Fidesz visszaesése a januári adatok szerint. Az ellenzéknek, ha hat pártot együtt nézünk, van némi előnye, és az stabilnak is tűnik. A Republikon Intézet külön-külön nem tartotta különösebben fontosnak az ellenzéki pártok támogatottságát vizsgálni, mert ennek egyelőre nem lett volna sok értelme.

Ahogyan Virág Andrea elemző kifejtette a Reggeli gyorsban, az ünnepek utáni időszak körülbelül olyan, mint a nyári uborkaszezon. Csend van. Akkor lehet számítani érdekes adatokra, ha az ellenzéken belül elindulnak az előválasztások. Pillanatnyilag a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció a legerősebb az ellenzéken belül, 11 százalékkal, a Momentum a második, majd a Jobbik és az MSZP jön. Ez a sorrend most azért nem igazán érdekes, mert ha jönnek az előválasztások, azok egész más adatokat hozhatnak. Fontos még, hogy a felmérés szerint a választók harmada bizonytalan, nem tudja, hogy melyik pártra szavazzon. Ha ebből a táborból sikerül megnyernie egy jelentősebb csoportot egy pártnak, már jobb helyzetbe kerül.

Virág Andrea szerint nagyon lényeges lesz a Fidesz szempontjából az, hogy miként sikerül megszervezni a koronavírus elleni tömeges oltást. Az erősen befolyásolhatja a szavazók hozzáállását.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Reggeli gyors
2021.02.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert