„Klubrádió
Megbeszéljük...

Egységes lépések, külön pártok

19/01/2021 22:12

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nehéz dolog hat párt közös működését kidolgozni, de Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint az alapvető kérdésekben teljes az egyetértés, így a legfontosabb feladat, kidolgozni a közös programot, melynek részét képezi egy új önkormányzati törvény, valamint az MSZP javaslataként egy új SZFE létesítése is.

2021. január 19. Megbeszéljük - részlet 21.01.19. Kunhalmi Ágnes
15:34
00:00

Az ellenzéki demokrata szövetség január elején írta alá azt a dokumentumot, amely mentén közös kormányzásukat tervezik, ha 2022-ben megnyerik a választást. Az azóta eltelt időben azonban viszonylag keveset lehetett hallani tevékenységükről. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint nem tétlenkednek, hiszen a Karácsony Gergely által bejelentett kampány nemcsak Budapesten indul, de azokban a vidéki ellenzéki városokban is, melynek során tájékoztatják a lakosságot arról, mit okoz Orbán megszorító politikája.

Hozzátette, az ellenzéki párok jelenleg keményen dolgoznak a közös program megalkotásán, ezen belül egy önkormányzati törvényt, valamint egy ehhez szükséges költségvetési finanszírozási módot is kidolgoznak. Így, ha 2022-ben bizalmat kapnak a választóktól, egy teljesen új önkormányzati módszertan léphet életbe.

Önkormányzat 2019 - Az ellenzék közös tiltakozással állt
 
Kunhalmi Ágnes
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

Megjegyezte, hogy teljesen jogos az igény, hogy egységes fellépést várnak a szavazók a szövetség tagjaitól. Ennek megfelelően további lépésként egységesíteni kell a hat párt kommunikációját, a kampányokat, erről szól főváros tájékoztatási kampánya is. Mindezt úgy lehet a legjobban elképzelni, hogy a pártoknak úgy kell viselkedniük, mintha már a kormányon lennének. Ennek kapcsán Kunhalmi hangsúlyozta, jelen pillanatban ő sem csak az MSZP, hanem mind a hat párt nevében beszél.

Meggyőzni a választókat a hat párt együttműködésének sikeréről nehéz feladat, a rendszerváltás óta nem volt erre példa a politikus szerint, aki hozzátette, ők is most tanulják egy ilyen berendezkedés mikéntjét. Ellentétek persze lesznek, de az alapokban egyetértenek.

A pártok javaslatokat terjesztenek egymás elé, mint ahogy tette azt legutóbb az MSZP, egy új SZFE létesítéséről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.01.19. 16:45
Riporter: Bolgár György