„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr András: Vállalhatatlan hogy állami pénzen képezték Orbán fiát

18/01/2021 19:48

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Momentum javaslata szerint a kormány azzal növelhetné az oltási kedvet, ha fizetne 100 ezer forintot azoknak, akik beoltatják magukat. Fekete-Győr András örül annak, hogy az ötlet körül élénk, higgadt vita alakult ki. A párt elnöke azt már legfeljebb csak szórakoztatónak tartja, hogy a kormány tagjai azért becsmérelik, mert szóvá merte tenni, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy politikus százmilliárdossá válik, de még a fia taníttatására sem ebből a rengeteg pénzből költ, hanem azt is az adófieztőkkel fizetteti ki.

2021. január 18. Megbeszéljük - részlet 21.01.18. Fekete-Győr András
12:58
00:00

A Momentum javaslata értelmében a kormánynak 100 ezer forintot kellene fizetnie, ezzel is ösztönözve az oltási kedvet. Arra a kérdésre, hogy miért nem közösen terjesztette elő a hat ellenzéki párt, Fekete-Győr András, azt felelte, hogy az ellenzéki együttműködésben nincs egyetértés ebben a témában. Hozzátette, ez nem is probléma, hiszen jelenleg nem beszélhetünk hatpárti kormányzásról, ez pedig egy olyan javaslat, amit a koronavírus-járvány okozta krízis indokol.

A Momentum elnöke örömét fejezte ki, hogy a témában érdemi vita alakult ki, erre várt hosszú ideje. A Fidesz tagjai, mellett az orvosok és jogászok is kifejtették véleményüket az ügyben. Példaként hozta fel Pogátsa Zoltán, baloldali közgazdászt, aki támogatta az ötletet. Az orvosok részéről pedig olvasott olyan ellenérveket is, amelyekben a lépést erkölköcsi értelemben tartották aggályosnak. Az ellenzéki pártok is reagáltak az ügyben, a Párbeszéd támogatta, az LMP jelenleg is folyik egy érdemi vita, melynek ez a javaslat is részét képezi. Azt is hozzátette, úgy érzi, többségben vannak azok, akik egyetértenek a kezdeményezéssel. Hangsúlyozta, csak nyugati oltás jöhet szóba.

Fekete-Győr hangsúlyozta, nem zavarná, ha a Fidesz átvenné, és saját megoldásaként adná el az ötletet. Jelenleg, amikor az embereket minden elképzelhető módon segíteni kellene, nem számít, melyik párt neve van a javaslatra ráírva.

EP-választás - A Momentum eredményváró rendezvénye
 
Fotó:
MTI/Illyés Tibor
 

Érvek helyett keménykedés

A beszélgetés második részében arról az adok-kapokról esett szó, amely során Németh Szilárd és Budai Gyula egymást túllicitálva sértegették Fekete-Győrt. A politikus ugyanis kritikus véleményt fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor fia alig az eskütétel után máris minisztériumi ösztöndíjasként végzett el egy brit katonai elitiskolában egy közel negyvenmillió forintos képzést. A facebook oldalán azt írta: „Nem érdekel, hogy milyenek voltak Orbán Gáspár tanulmányi eredményei, hogy megfelelt-e a formai követelményeknek. Annak a lélektana érdekel, amikor egy politikus bűnök tucatjait elkövetve százmilliárdossá válik, de még a fia taníttatására sem ebből a rengeteg pénzből költ – hanem azt is velünk fizetteti ki.”

Ezt vállalhatatlannak tartja a politikus annak tükrében, hogy Magyarországon rengeteg, Orbán Gáspárnál sokkal rosszabb anyagi helyzetben lévő fiatalnak fizetnie kell a felsőfokú tanulmányaiért.

Bejegyzése nem maradt visszhang nélkül, Németh Szilárd, honvédelmi államtitkár végre talált alkalmat, hogy Fekete-Győrt hazafiatlannak nevezze. Ehhez csatlakozott Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő. Mindketten arra utaltak, hogy Fekete-Győr valószínűleg nem tudná teljesíteni a katonai alapképzést.

Fekete-Győr cserébe arra mutatott rá, hogy olyan emberek bejegyzéséről van szó, akik 30 métert képtelenek lennének lefutni. Ezt követően azonban már vállalhatatlan pontra süllyedt szerinte a keménykedés, erre már nem is reagált.

Az esetet, mint a korrupció egyik tünetét említi, melynek politikai megoldása a kormányváltás lehet 2022-ben. Arra is kitért, hogy ezt a 40 millió forintot már nem kérhetjük vissza az akadémiától. „El kell zavarni azt a korrupt kormányfőt, aki lopja az adófizetők pénzét, és azt a saját családjának adja” – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.01.18. 17:15
Riporter: Bolgár György