„Klubrádió

Karácsony Gergely: A városok kifosztása nem kormányzás

18/01/2021 16:18

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester mellett több fővárosi kerület polgármestere közösen tartott sajtótájékoztatót amiatt, hogy a járvány és a nyomában járó válság, mellett a kormány megszorításai miatt veszélybe került a főváros költségvetése. A polgármesterek szerint alapvető közszolgáltatások problémássá válhatnak a kormányzati elvonások miatt. Ezért kampányt indítanak, hogy a lakosságot tájékoztassák.

A járvány okozta gazdasági válság és a kormányzati megszorítások miatt került Budapest költségvetése veszélybe. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány az egyik kezével a járvány, a másikkal pedig az önkormányzatok ellen küzd. Ezért kampányt indítanak, hogy tájékoztassák a fővárosiakat.

„Világossá akarjuk tenni, hogy mi, fővárosi, és kerületi polgármesterek a közszolgáltatásokért aggódunk” – jelentette be Karácsony a hétfői sajtótájékoztatóján. Ezért egész Budapest területére kiterjedő, jelentős megjelenéssel operáló közterületi kampányt indít hétfőn a fővárosi önkormányzat és több kerület, hogy felhívják a figyelmet arra, véleményük szerint alapvető közszolgáltatások kerülhetnek bajba a kormányzati elvonások miatt – írja a Telex.

A portál szerint a főpolgármester több kerületi polgármesterrel tartott online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egyértelművé akarják tenni, hogy a helyi önkormányzatoktól szolidaritást elvárva – és hivatalosan a koronavírus okozta gazdasági válság miatt kényszerintézkedésként hozott – elvett adóbevételek a budapestiek pénzét jelentik, amelyre nem gazdasági kényszerből, hanem politikai, hatalmi logika mentén, pártpolitikai hadjáratként tette rá a kezét a kormány.

Ezért „az egész várost beterítő” kampányt indít hétfőn a fővárosi önkormányzat, melnek során tájékoztatják a lakosságot arról, hogy az elvonások és az önkormányzatok legfőbb bevételi forrását jelentő helyi iparűzési adó megfelezése miatt a tömegközlekedésnek, a szemétszállításnak, az utak karbantartásának és a város zöldítésének forrásai apadhatnak el.

Fotó: Facebook
 

A kampányra szánt 22 millió forintból nemcsak a klasszikus hirdetési felületeken, de matricákkal üvegfelületeken, kukákon üzennek a lakosságnak. Emellett hétfő délutánra elérhetővé vált a Védjük meg Budapestet honlap is, amelynek létrejöttét a Telex forrásai szerint ugyancsak a 22 milliós keretből finanszírozták. A főváros azt a lehetőséget használja ki, hogy az előző városvezetés olyan szerződéseket kötött, amelyek lehetőséget adnak rá, hogy köztájékoztatási célra ingyen vehet igénybe az önkormányzat reklámfelületeket. Budapestnek 3 válsággal kell szembenéznie ebben az évben. Egy nyilvánvalóan egészségügyi válság a járvány maga, és a főpolgármester most is elmondta, azt kérik a fővárosiaktól is, hogy amint erre lehetősége lesz, oltassa be magát mindenki, mert csak megfelelő átoltottság esetén képes a társadalom felülkerekedni a kóron. Karácsony emlékeztetett ugyanakkor, hogy a járvány nyomában gazdasági válság is van, és noha mindent megtettek, és mindent megtesznek, Budapestet rendkívüli módon sújtja ez a gazdasági visszaesés. A harmadik válság tetézi szerinte a helyzetet, hiszen mint Karácsony fogalmazott: „sajnos Magyarországon a kormány egyik kezével a járvány ellen küzd, a másik kezével viszont az önkormányzatok ellen”.

A főpolgármester ismét felsorolta azokat az elvonásokat, amelyek szerinte és több kerületi polgármester szerint is az alapvető fővárosi közszolgáltatások minőségét, esetenként fenntarthatóságát veszélyeztetik.

A XV. kerület DK-s polgármestere, Cserdiné Németh Angéla azt mondta, 2021-ben máris 168 milliót, napi 9,6 millió forintot vont el a kerületétől a kormány, azaz „másodpercenként 111 forintot vesz el a kerületiektől”, persze csak azoktól,ahol nem a Fideszhez tartozó polgármestert választottak a polgárok.

A független ferencváorsi polgármester, Baranyi Krisztina azt hozta az elvonások szempontjából példaként, hogy egy várost nemcsak működtetni kell, hanem meg kell őrizni épített örökségét is, Ferencváros márpedig 30 éve rehabilitálja a helyi épületeket, ám „ez idén biztosan elmarad”. Baranyi szerint mindezek az elvonások úgy sújtják a fővárosi állampolgárokat, hogy az önkormányzatok részben sokszor az állam, a kormány helyett is részt vesznek a járványkezelésben.

Józsefváros polgármestere, Pikó András azzal kezdte, elkeseredett és indulatos a példátlan kormányzati elvonások miatt, szerinte ugyanis egyértelmű, hogy ezek mögött politikai ambíciók állnak. Mint fogalmazott: „Orbán Viktor nem tiszteli a választóinkat, nem tiszteli a választóink akaratát, a felperzselt föld taktikáját alkalmazza.” Azt is hozzátette, Józsefváros a legnehezebb sorsú kerület a lakosság összetétele miatt, mégis arányait tekintve itt volt a legnagyobb elvonás: 4,5 milliárd forint.

Felszólalt Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere is, ő arra vállalkozott, hogy a programjában megfogalmazottakat megvalósítsa, és a politikai bosszú azt jelenti, hogy éppen ebben akadályozza meg a kormány, ebben kötik meg a polgármesterek kezét. Őrsi beszélt arról, hogy tisztában vannak vele, hogy a válság mindenkire terhet ró, és ezt a terhet az önkormányzatok, és a kerületi lakosok maximálisan viselik is. Ám szerinte a tavalyi nehéz évet követően mostanra három érték került veszélybe: a részvételiség, a szolidaritás, a kiszámíthatóság.

A budavári polgármester, V Naszályi Márta azt mondta: az óvodák, az iskolák, a közterületek takarítása, tisztán tartása, és egyéb alapvető közszolgáltatások úgy működnek, hogy 10-ből 7 forintot az önkormányzat saját bevételéből tesz hozzá a költségvetésből e feladatokra kapott forrásokhoz. „Most ezeket veszik el”, tette egyértelművé. A Párbeszéd politikusa úgy látja, miközben a Budavári Önkormányzati költségvetésének csaknem 15 százalékát egyik napról a másikra vonná el a kormány, látványberuházásokra 2021-ben is jut pénz, a Hauszmann Programhoz egyetlen év végi kiköltekezős döntéssel plusz 73 milliárd forintot – az I. kerület 3 évi teljes működési költségvetését – rendelt.