„Klubrádió
Reggeli gyors

Szájkosarat tenne a közösségi médiára a kormány

27/01/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Kedden Facebook posztjában azt írta Varga Judit igazságügyi miniszter, hogy tavasszal törvényjavaslatot nyújt be a nagy technológiai vállalatok hazai működésének szabályozásáról az Igazságügyi Minisztérium. A Reuters szerint a 2022-es választások közeledtével a magyar nacionalista kormány mindent elkövet, hogy korlátozzák a közösségi média gigavállalatait. Külön érdekesség, hogy Varga éppen e felületek egyikét használta fel javaslata ismertésére. A Der Standard arra is felhívja ennek kapcsán a figyelmet, hogy  a közösségi platformokon aktívabb fiatalok körében Orbán népszerűsége érzékelhetően alacsonyabb.

2021. január 27. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.01.27.)
05:14
00:00

A Reuters jelentése – és megfogalmazása – szerint Magyarország nacionalista kormánya a 2022-es választások közeledtével azt mondta, hogy korlátozó intézkedéseket fog hozni a közösségi média gigavállalataival szemben, és meg kívánja akadályozni, hogy a liberális bírálók szándékosan, ideológiai alapon visszaéljenek a digitális platformokkal.

Varga Judit párhuzamot vont azzal, hogy a Twitter és a Facebook zárolta Donald Trump volt amerikai elnök fiókját, miután hívei január 6-án megrohamozták a washingtoni Capitoliumot. Az igazságügyi miniszter szerint a tech gigászok a magyar állami vezetők szólásszabadságát is megpróbálják korlátozni – írja a hírügynökség. Az amerikai tech guruk elszabadultak, és Barack Obama korábbi elnök maga is jelezte, hogy Trump elnémításával ennek nincs vége, hiszen több Trump van még a világban, mint például Orbán Viktor – ismerteti a Reuters a miniszterasszony által a kormánypárti Pesti TV-ben mondottakat.

Varga Judit azt állítja, hogy a liberálisok keményen lépnek fel, és minden eszközt igénybe fognak venni 2022-ben az Orbán-kormány ellen – írja a hírügynökség, és megjegyzi, hogy az akkor esedékes parlamenti választástól szoros küzdelmet várnak. Varga – folytatódik a tudósítás – a Facebookot használta fel arra, hogy bejelentse azokat a jogalkotási terveket, miszerint törvénybe kívánják foglalni a közösségi média korlátozását – azt azonban nem fejtette ki bővebben, hogy milyen lépésekre gondolnak.

Fotó: Mónus Márton / MTI
 

A miniszter szerint mindenesetre nem maradhat következmények nélkül az ideológiai vagy üzleti érdekek mentén történő, szándékos károkozás, az, hogy ma „bárkit le lehet önkényesen tiltani, pékeket, fodrászokat, nyugdíjasokat, tanárokat, KKV-kat és állami vezetőket”. Tavaly decemberben egyébként a Facebook letiltotta Varga Judit egyik bejegyzését is.

Orbánt – teszi hozzá mindehhez a Reuters – az ellenzéki liberális és centrista pártok, valamint a médiaszabadság aktivistái azzal vádolják, hogy a hatalmon töltött elmúlt évtized során fokozatosan szájkosarat tett az őt bíráló média szájára, a közmédiát pedig saját engedelmes szócsövévé tette, miközben szövetségesei felvásárolják a magánkézben levő média nagy részét, és vagy bezárják, vagy megszelidítik a kritikus hangot megütő intézményeket. A közösségi médiáig azonban nem ér el Orbán keze, és ott erősödnek a bíráló hangok, miközben úgy kell szembenéznie a 2022-es parlamenti választással, hogy tovább tart a COVID-19-es világjárvány, visszaesett a gazdaság, az ellenzék pedig összefogott vele szemben. A legutóbbi közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a Fidesz az ellenzéki szövetség mögé szorult a szoros versenyben.

A közösségi médián keresztül akarják elérni a fiatalokat

A bécsi sajtó – így például a Der Standard című lap – szintén beszámol a Varga Judit által a közösségi média megrendszabályozását illetően kilátásba helyezett tervekről, részben az APA osztrák hírügynökség tudósítása alapján. Ez utóbbi a politikai összefüggések ismertetésekor kitér arra is, hogy Orbán népszerűsége a fiatalabb választók körében egyértelműen alacsonyabb az átlagnál. Az APA szerint „megfigyelők úgy vélik”, ez is oka lehet annak, hogy a kormány szorosabban ellenőrzése alá akarja vonni a közösségi médiát.

Mexikó néhány napon belül engedélyezheti a Szpznyik V-t

És most a védőoltásokról. A Russia Today angol nyelvű orosz hírportál arról számol be, hogy Mexikó várhatólag néhány napon belül zöld utat ad a Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcinának. Ezt az ország egészségügyi miniszterhelyettese közölte, miután a felkért szakértői bizottság ilyen értelmű javaslatot tett. Andres Manuel Lopez Obrador mexikói elnök, aki maga is megfertőződött, hétfőn telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz államfővel, aki mexikói tájékoztatás szerint ígéretet tett arra, két hónapon belül 24 mililó adag orosz vakcinát juttatnak el Mexikóba – írja a Russia Today. Az orosz hírportál szerint India is heteken belül engedélyezheti a Szputnyik V-t.

Európa identitásválsággal néz szembe

Eközben a Politico arról ír, hogy Európa identitásválsággal néz szembe a vakcinákkal kapcsolatos kereskedelmi háborúban. Ez alatt az amerikai portál brüsszeli kiadása azt érti, hogy az Unóban felháborodást váltott ki az angol-svéd Astra-Zeneca oltóanyag kiszállításával kapcsolatos késlekedés. EU-tisztségviselők szerint a hét végéig döntésre akarnak jutni, elrendeljenek-e exporttilalmat az Unió területén előállított koronavírus-oltóanyagra. A Politico megfogalmazása szerint a liberális gondolkodású brüsszeli eurokraták szembe kerültek azokkal a nemzeti politikusokkal, akik a saját bőrükön érzik az emberek felháborodását amiatt, hogy az EU-ban lassabban terítik a vakcinákat, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, illetve Izraelben.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.01.27. 8:00
Riporter: Kárpáti János