„Klubrádió
Reggeli gyors

Hogyan tudnánk visszatérni a demokratikus útra?

20/01/2021 15:15

| Szerző: Klubrádió

Milyen kapcsolat van a rendszerváltás és a mai helyzet között? Forradalmak zajlottak ’89 és ’91 között? Hogyan tudnánk visszatérni a demokratikus útra? Az Európai Föderalisták Uniója e heti konferenciája ezekre a kérdésekre is keresi majd a választ. Az előadók között lesz Haraszti Miklós, Fleck Zoltán és Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója is.

2021. január 20. Reggeli gyors - részlet 21.01.20. Nagy Eszter
07:22
00:00

A 30 évvel ezelőtti rendszerváltás és a német újraegyesítés lesz a fő téma azon az online konferencián, amelyet pénteken és szombaton rendez az Európai Föderalisták Uniója. Az egykori események és a demokrácia mai helyzetének összehasonlítása a cél, illetve a kapcsolat keresése. Mit vártunk akkor, hogyan jutottunk el idáig és hogyan tudnánk visszatalálni a demokratikus útra? Az Európai Unió léte mennyiben befolyásolta a rendszerváltozási hullámot? Forradalmak zajlottak akkor? Hogyan látszott ez külföldről? Megvalósul az álom?

Nagy Eszter volt diplomata, közgazdász a magyar szekció főtitkára elmondta a Reggeli gyorsban, hogy a konferenciára regisztrálni kell, alapvetően magyar nyelvű lesz, de angol szinkrontolmácsolást is biztosítanak. Az előadók között lesz Haraszti Miklós, Fleck Zoltán és Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója is. Az eseményről az Európai Föderalisták Uniója Magyarország Facebook oldalán további információkat is találhatnak. A pénteki és a szombati eseményre regisztrálók megkapják azt a Zoom linket is, amin keresztül élőben is követhetik a konferenciát.

De regisztrálhatnak itt is az alábbi linkekre kattintva:
Január 22. Péntek 17:00 - 18:30
Január 23. Szombat 16:00 - 17:30

A projektben 7 ország vesz részt, fő célja, hogy a fiatalok megismerjék, mi történt 30 éve. Föl akarják hívni a figyelmet az EU közös értékeire, emlékeztetni szeretnének a közös történelemre. A szervezők be kívánják vonni azokat a polgárokat is, akik általában nem foglalkoznak európai ügyekkel. Az európai emlékezetet inspirációs forrásként akarják használni a liberális demokrácia leépítése és az euroszkepticizmus elleni mai küzdelemben.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan/tm.

Reggeli gyors
2021.01.20. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert