„Klubrádió
Reggeli gyors

A CDU új elnöke: Szükség van a magyarokra is az EU-ban

18/01/2021 08:00

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) elnöke arra figyelmeztette Armin Laschetet, a német CDU új elnökét, hogy neki is feladata lesz az EPP és Magyarország viszonyának rendezésében. A Süddeutsche Zeitung szerint Angela Merkel kancellár, volt CDU-elnök kesztyűs kézzel bánt Orbánnal. Laschet válaszában kifejtette, hogy az EU-nak szüksége van a magyar és a lengyel kormányokra, de valóban meg kell akadályozni, hogy szélsőjobb oldalra sodródjanak.

2021. január 18. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (21.01.18.)
05:09
00:00

Szétverheti az Európai Néppártot a népnemzeti, nacionalista Fidesz – erre figyelmeztette videós gratulációja alkalmából Donald Tusk, az EPP elnöke a frissen megválasztott CDU elnökét, Armin Laschetet. Az egykori lengyel kormányfő és az Európai Tanács volt elnöke úgy véli – számol be erről a Süddeutsche Zeitung –, a német kereszténydemokraták újonnan megválasztott elnökének első külpolitikai megmérettetése az EPP és a Fidesz viszonyának rendezése lehet. Az Európai Néppárt a kereszténydemokratákat és a konzervatív pártokat képes összefogni, de új helyzet van. A CDU elnökének szóló üzenet elég egyértelműen jelzi, milyen elvárásai vannak Donald Tusknak vele szemben – véli a lap. „Ha még nem veszítettük el hitünket az egységes Európában, abban, hogy van értelme ragaszkodni értékeinkhez, akkor ezzel azt is bizonyítjuk, hogy konzekvensek, toleránsak vagyunk, és ez a tisztesség jele” – fogalmazott Tusk. Majd keményített a hangnemen: a türelemnek is van határa, utalt Angela Merkel kancellár, volt CDU-elnök politikájára, aki kesztyűs kézzel bánik Orbánnal.

Armin Laschet erre úgy válaszolt a német közszolgálati televíziónak adott interjúban, hogy „ez nehéz kérdés”. „Szükségünk van az Európai Unióban a magyarokra és a lengyelekre. Nem akarom, hogy a szélsőjobb felé sodródjanak.” Az újságcikk hozzáteszi, hogy az Európai Néppárt végül is egyértelmű feltételeket szabott, amiket számon kér majd Orbán Viktoron. Ám a magyar kormánynak ezek a feltételek nincsenek ínyére, hisz Orbán Viktor ismét a Szovjetunióhoz és az egykori Központi Bizottság ideológiai állásfoglalásához hasonlította Brüsszel elveit.

Az Európai Néppárt kongresszusa Helsinkiben
 
Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
 

Százezer csirkét vágtak le a madárinfluenza miatt

Több mint 100 ezer csirkét kellett levágni, miután Magyarországon ismét felütötte fejét a madárinfluenza – adja hírül a Reuters. Közép-Magyarországon egy tojástermelő farmon azonosították be a vírust, 10 kilométeres körzetben ellenőrizték a fertőzést, amiről a nemzetközi partnereket is értesítették. Franciaországban, Németországban és Litvániában is hasonló járvány van.

Akadozó oltóanyag elosztás

A Balkan Insight térségünk nemzetközi elemző portálja a visegrádi négyek országaiban az oltási helyzetről ad körképet. A lengyeleknél tavasz végén nem tudják majd befejezni a veszélyeztetett korosztály beoltását. Szlovákiában az első negyedévben 3,5 millió embert akartak beoltani, de jelenleg mindössze 125 ezernél tartanak. A cél nem lesz teljesíthető.

A magyar kormány – írja az elemzés – nem mulaszt el egy egyetlen lehetőséget sem, ha Brüsszelt lehet hibáztatni, s az oltóanyag elakadások erre ismét alkalmat adtak neki. A magyar kormány az Uniót felelősségre vonja a késlekedésért, ha ez nem lenne, szerinte napi fél millió embert be tudna oltani. A cikkben az is szerepel, a kormány inkább hajlik a kínai, mint az orosz vakcina felé. Előbbiből 1 millióra adna megrendelést, igaz, még nincs hatósági engedély a használatára. Az uniós közös közbeszerzés szerint hazánk eddig 130 ezer vakcinát kapott kézhez és 20 milliót rendelt. Az oltási hajlandóság azonban alacsony – decemberben 15 százalékot mértek – ami a kormánnyal szembeni bizalmatlansággal is magyarázható. Ellenben a kormányközeli Nézőpont Intézet szerint most már 45 százalékos ez az arány. Másfél millióan regisztráltak a kormány oltási rendszerében.

A közös uniós oltási igazolás lehet a kínai vakcina ára

Az uniós törvények nem tiltják meg a magyar kormánynak, hogy a kínai Sinopharm oltóanyagot beszerezze – erről foglalt állást az Európai Bizottság, miután Orbánék bejelentették vásárolnának a kínai oltóanyagból. A kormány rendeletet is elfogadott arról, hogy az Unión kívül lehetősége legyen vakcina beszerzésére.  Az Euractiv szerint ez az ország Brüsszeltől való eltávolodásának egyértelmű jele. Az unió hatféle oltóanyag megvásárlására kötött szerződéseket, igaz ezekkel a cégekkel egyetlen uniós tagország sem tud külön megállapodásokat kötni. Ellenben a saját szakállára és felelősségére köthet más gyártókkal szerződést. Ez azonban megnehezíti majd a magyar utazók ellenőrzését, amennyiben közös vakcina-igazolványt ad ki az Unió, amellyel mindenki bizonyítaná majd védettségét.

Szijjártó szerint is Brüsszel a hibás

A SchengenVisaInfo portál is foglalkozik azzal, hogy Brüsszel oltóanyag-szállítmányainak késése miatt nem tudja a magyar kormány feloldani a koronavírus elleni védekezésül hozott intézkedéseket – s hosszasan idézik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert.

A Klubrádió, mint a magyar média helyzetének szemléltetője

A Klubrádió 95,3-as logójával jelent meg a magyar médiahelyzettel foglalkozó írás szintén a Balkan Insightban. A képszerkesztő és az újságíró szándéka azonban nem esett egybe, mert a cikkben magyar rádiók helyzetéről nincs szó. Arról igen, hogy gyakorlatilag a média kétharmada a kormány ellenőrzése alatt áll.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.01.18. 08:00
Riporter: Csernyánszky Judit