„Köszönjük,
Reggeli gyors/Reggeli személy

„Új rendszerváltás kell, bevonva a Fidesz-szavazókat is, különben katasztrófa lesz”

7/04/2021 15:20

| Szerző: Klubrádió/szg

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A NER azért hozott létre intézményeket, a legfőbb ügyész újraválasztásának szabályozásától az alkotmánybírók megválasztásán át az egyetemi alapítványokig, hogy ne lehessen visszacsinálni – mondta Fleck Zoltán jogszociológus. Szerinte a NER-en belül nem lehet demokratikusan kormányozni. Az elmúlt tíz év „weimari típusú tapasztalata”, hogy gyorsan fel lehet számolni a demokráciát erős autoriter akarattal és populista ideológiával. Mindezek miatt – hangsúlyozta –, új alkotmányra van szükség, amely eléri, hogy ezt ne lehessen még egyszer megtenni. De az alkotmányozás nem lehet csak a mostani ellenzéké, a magyar nemzeté kell, hogy legyen, amelynek részei a Fidesz-szavazók is.

2021. április 06. Reggeli személy / részlet, Fleck Zoltán (21.04.06.)
16:47
00:00

Fleck Zoltán jogszociológus, az Eötvös Károly Intézet igazgatója szerint nem egyszerűen kettős hatalom jönne létre, ha kis többséggel megnyerné a 2022-es választásokat a mostani ellenzék, hanem kormányozhatatlan helyzet, és nagyon rövid időn belül visszakerülne a hatalom a Fidesz kezébe. Az a célja a közjogi intézmények elfoglalásának és átalakításoknak, illetve az álprivatizálásnak, a köztulajdon alapítványokba mentésének és sok minden másnak, hogy relativizálja a választások jelentőségét, megszüntesse a politikai váltógazdaságot. Az alkotmányozást, a nagy törvényeket és a kormányzást összefolyatta és a kormány alá rendelte a jelenlegi vezetés, amely a választások lényegét akarja kilúgozni. Szerinte tehát antidemokratikus rendszer jött létre, és ezt nem lehet máshogy ellensúlyozni, csak nagyon sok demokráciával. 

 
 Fleck Zoltán,
 Fotó: colorlab/ELTE
 

Új rendszerváltás, új alkotmány

Úgy folytatta: szinte mindenki belátja, hogy ebből az következik, hogy nem elég leváltani a kormányt, hanem rendszerváltásra van szükség. Idáig eljutott az egyesült ellenzék is, ennek a nyelvezete lassan kialakul. Az elmúlt tíz év arról szólt, hogy ne lehessen kormányozni NER nélkül, és a NER-en belül – ide értve az alaptörvényt is – nem lehet demokratikusan kormányozni. Olyan közjogi és tulajdoni viszonyok jöttek létre, amelyeken belül demokratikus kormányzás lehetetlen. Ha ezeket az eszközöket egy másik oldal próbálná meg alkalmazni, az nem lenne demokratikus.

A rendszerváltásban nincs nagy tapasztalta a társadalomnak és politikai elitnek. Ebben néprészvételre, tisztázásra van szükség. Először is ezzel a programmal kell kiállni a választók elé: „arra adjatok felhatalmazást, hogy leváltjuk ezt a rendszert, és ez azt is jelenti, hogy új alkotmányt kell létrehoznunk, és újraszabályozzuk azt az intézményrendszert, amely lehetetlenné teszi a kormányzást”.

Be kell vonni a Fidesz-szavazókat is

Műsorvezetőnknek arra a kérdésére, hogy mi lenne, ha 4-8-12 évenként mindig jönne a másik oldal és visszacsinálná az előző állapotot, Fleck Zoltán azt mondta: ez katasztrófa, súlyos, hosszú távú válság lenne az ország szempontjából. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a rendszerváltásnak mindenki érdekében kell megtörténnie. Nemcsak a mostani demokratikus ellenzék alkotmányozása, hanem a magyar nemzeté kell, hogy legyen, amelyben néhány millió Fidesz-szavazó is benne van. Tehát a legitimitás érdekében be kell vonni azokat is, akikkel viták vannak, le kell választani a Fidesz szavazóit a NER-ről, és ezt most el kell kezdeni – tette hozzá. Kérdés, hogy megnyerhetők-e az ellenzékkel nem szimpatizáló választók egy olyan alkotmányozás számára, amellyel megakadályozható lenne, hogy valaki, beleértve az aktuális győztest is, egyeduralomra törhessen. Kiemelte: az elmúlt tíz év „weimari típusú tapasztalata”, hogy demokratikus felhatalmazással, nagyon erős autoriter akarattal és populista ideológiával elég gyorsan fel lehet számolni a demokráciát. Mivel ez a tapasztalat megvan, az a cél, hogy olyan intézményrendszert hozzunk létre, amelyben ez nem tehető meg még egyszer.

Szerinte – idézőjelben – forradalmi jellegű intézményépítésről van szó, abban az értelemben, hogy nem választások után megszokott békés átadás-átvételről van szó, hanem a demokráciát kell újra felépíteni. Amit a sajtóval művelt a jelenlegi hatalom, az megnehezíti a helyzetet, de be kell vonni az embereket, civileket helyi szinten és összesítve országosan is ebbe a folyamatba. Biztosan lesz nagyon csúnya rágalomhadjárat és manipuláció, de a kormánynak a költségvetéssel és egyéb eszközökkel vannak lehetőségei, hogy felbontsa az „acélkupolát”, és lehántsa a hályogot néhány ember szeméről, aki csak a közmédiából tájékozódott.

A NER azért hozott létre és alakított át intézményeket, a legfőbb ügyész újraválasztásának szabályozásától az alkotmánybírók megválasztásán át az egyetemi alapítványokig, hogy ne lehessen visszacsinálni ezeket a lépéseit; így előidézte, hogy „le kell rombolni” ezeket az intézményeket és újra kell szabályozni őket. Nem tehet mást egy új kormány, különben béna kacsa marad. Ehhez viszont – tért vissza az előzőhöz – alkotmányozásra kell kérnie a felhatalmazást a választóktól, akkor lesz morális alapja arra, hogy belekezdjen egy ilyen folyamatba.

A teljes interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: 

Reggeli gyors/Reggeli személy
2021. április 06., kedd 09:00
Műsorvezető: Dési János