„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán kötéltáncot jár

6/04/2021 08:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Miközben a koronavírus minden korábbi negatív rekordot megdöntve szedi áldozatait, Orbán Viktor ahelyett, hogy lezárná az országot, lazításokra készül. Mindezt azért teszi, hogy a gazdaságot működésben tartsa. A Reuters szerint a miniszterelnök most mégis halasztani kényszerülhet az egészségügy túlterheltsége miatt. A svájci Neue Zürcher Zeitung arról cikkez, hogy a magyar politika egyenlőtlensége miatt inkább háború, mint tisztességes verseny.

2021. április 06. Reggeli gyors - Lapszemle 21.04.06. Kárpáti János
05:13
00:00

Az egy év múlva választások elébe néző Orbán Viktor miniszterelnök kötéltáncot jár a koronavírus-járvány minden korábbinál halálosabb fellángolásának visszafogását célzó lezárások és a gazdaság újranyitása között, ez utóbbi ugyanis ahhoz szükséges, hogy elkerüljék a mély recesszió második évét. Így értelmezi a Reuters azt a budapesti bejelentést, hogy napokon belül megkezdik a korlátozások feloldását, amint a 10 milliós ország legalább negyede megkapja az első oltást.

A londoni székhelyű hírügynökség emlékeztet arra, hogy Magyarország rekordszámú halálesetről számolt be a múlt héten, és orvosok szerint a kórházak kapacitásukhoz képest túlterheltek. Ez a Reuters szerint azt jelenti, hogy a kormány a nyitás elhalasztására kényszerülhet.

Lakosságarányosan hetek óta Magyarországon van a világon a legtöbb elhalálozás, annak ellenére, hogy a kormányzat már a magyarok több mint egyötödének a beoltásáról gondoskodott, Európa egyik leggyorsabb oltási programja keretében, a népesség lélekszámához képest az egyik legmagasabb oltóanyag-beszerzési rátának köszönhetően – írja a hírügynökség. A nyitási program elemeinek ismertetéséhez hozzáfűzi: az orvosi és a pedagógusszervezetek szigorúbb szabályokat javasolnak, míg az üzleti világ szerveződései a fokozatos nyitás érdekében lobbiznak.

Fehérorosz elnökválasztás - V4-egyeztetés a rendkívüli EU
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI Fotó
 

Árharc várható a légitársaságok között a feloldást követően

A bécsi Der Standard interjút közölt Váradi Józseffel, a WizzAir fapados légitársaság főnökével. Ebből fogyasztói szempontból az a legfontosabb információ, hogy Váradi szerint a nyáron nem a megnövekvő kereslet árnövelő hatására kell számítani, hanem éppen ellenkezőleg, óriási árharc tör majd ki a légitársaságok között, példátlanul olcsón fognak kínálni repülőjegyeket, mert mindegyik légitársaság pénzt akar keresni, ezért teljes kapacitását beveti. Később aztán konszolidálódik és racionálisabbá válik a piac. A WizzAir most kapacitása töredékén üzemel. A megmaradt turizmus vagy a tengerpartot vagy a vidéki tájat célozza meg, senki nem akar nagyvárosokat látogatni. Az emberek nem akarnak tömeget, hanem friss levegőre vágynak. Ez az év veszteséges lesz, jövőre már normálisabb üzletmenet várható.

 
WizzAir 
Forrás: Flickr.com.
 

A magyar politika inkább háború, mint tisztességes verseny

A svájci Neue Zürcher Zeitung a magyar önkormányzatok helyzetéről, a világjárvány időszakában tapasztalható fejlesztési nehézségekről és próbálkozásokról közölt riportot két, erősen eltérő, debreceni, illetve gödi helyszínnel. Az országos politikai kontextusról a szerző azt írja, hogy Orbán Viktor a parlamentben kétharmados többséggel rendelkezik, egy alapítvány révén csaknem az összes fontos média fölött ellenőrzést gyakorol, és egy csoport hozzá hű vállalkozó nyeri el rendszeresen az állami megrendelések és az uniós támogatások nagy részét. Ezzel szemben az ellenzék kevés dolgot tud felmutatni, 2010 óta minden választást elvesztett – egyetlen fontos kivétellel: másfél évvel ezelőtt megszerezte Budapesten a főpolgármesteri hivatalt, valamint egyes regionális központokban is áttörést ért el. A cikk kiemelt megállapítása: a politikát sok magyar inkább háborúnak, mint tisztességes mérkőzésnek tekinti.

Élesedik a küzdelem az olcsó munkaerőért

Debrecen egyébként a Handelsblattot is megihlette: a német gazdasági napilap helyszíni riportot közölt az elektromos autók előállítását előkészítő ottani BMW-beruházásról. Az írás kiemelt gondolata: élesedik a küzdelem az olcsó munkaerőért.

Vitatható kijelentései miatt szorul a Hertha kapusedzője

Végül pedig egy kis lapszemle a lapszemléről. Petry Zsolt, aki hat éve a Bundesligában játszó Hertha kapusedzője, interjút adott a Magyar Nemzetnek, és abban bírálta Gulácsi Péternek, a lipcsei RB Leipzig kapusának a szivárványcsaládok melletti kiállását, értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Gulácsi miért szólal meg úgymond a homoszexuálisok, transzvesztiták és egyéb nemi identitásúak ügyében. A német dpa hírügynökség jelentése alapján a Der Spiegel hírmagazin azt írja: Petry a homoszexualitással és a bevándorlással kapcsolatos megkérdőjelezhető kijelentéseivel irritáló hatást keltett. A lap idézi az edző azon állítását, miszerint Európa keresztény kontinens, és ő most morális süllyedést tapasztal. Petry azzal vádolja a liberálisokat: „ha nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy”. Mint a Der Spiegel írja, a közösségi médiában nagyon sok bírálat jelent meg Petry címére. Szurkolók felszólították a Herthát és Arne Friedrich sportigazgatót, hogy foglaljon állást, ez azonban még nem történt meg. A Hertha először Petry Zsolttal beszéli meg a témát – olvasható a dpa kérdésére adott válaszban.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.04.06. 6:00
Riporter: Kárpáti János