„Klubrádió

Freedom House: Magyarország egy pontot rontva "részben szabad" maradt

25/03/2021 16:14

| Szerző: Klubrádió

Magyarország 100-ból 69 pontot kapott a Freedom House felmérésében, ezzel pedig olyan országok mögé soroltunk be, mint Szenegál, Peru és Tunézia. A korábbihoz képest egy pontot rontottunk.

Egy pontot rontott tavalyhoz képest és a "részben szabad" kategóriában szerepel Magyarország a Freedom House friss jelentése szerint, ami politikai jogok és polgári szabadságok értékelésével rangsorolja az országokat – írja a hvg.hu.

A portál összefoglalójából kiderül, hogy Magyarország 100-ból 69 pontot kapott, ezzel olyan országokat előz meg, mint Albánia, India vagy Ecuador, közvetlenül előttünk pedig olyan országok szerepelnek, mint Szenegál, Peru és Tunézia.

A jelentésben emlékeztettek, hogy Orbán Viktor 2010 óta van hatalmon, és azóta számos alkotmányos és törvényi változás történt. A Freedom House kiemelte, hogy a magyar kormány több olyan intézkedést is hozott tavaly, amelyek tovább nehezítik az ellenzék, a civil szervezetek, az újságírók, és az egyetemek életét.

Fotó: Flickr.com
 

A jelentésben arról is írnak, hogy 2020 végéig több mint 320 ezer magyar fertőződött meg koronavírussal, és több mint 9500-an haltak meg a járványban, a kormány viszont arra használta a pandémiát, hogy egy felhatalmazási törvénnyel tulajdonképpen parlamenti felügyelet nélkül uralkodhasson. Fontos eseménynek írták le, hogy a kormány szigorította a rémhírterjesztés szankcionálását, bezárta májusban a tranzitzónákat, és hogy a parlament elfogadta a törvényt, amely szinte ellehetetleníti, hogy az azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe.

A továbbiakban a személyes autonómia és egyéni jogok, a jogállamiság, a véleménynyilvánítás és a hit szabadsága, a kormány működése, a politikai pluralizmus és részvétel vagy választási rendszer alapján értékelték Magyarországot. Kiugróan alacsony pontot egyik területen sem kapott az ország, de a sok közepes értékelés miatt mégis összességében egy pontot rontottunk.

A jelentés megjegyzi, hogy az internet továbbra is teljesen szabad Magyarországon.

A Freedom House listájának élén Finnország, Norvégia és Svédország végzett maximális ponttal. Az utolsó helyen Tibet áll, előtte Szíria és Türkmenisztán szerepel. Az Amerikai Egyesült Államok Trump elnökségének utolsó évében sokat rontott, 11 ponttal kapott kevesebbet, mint egy éve.

Kovács Zoltán a Twitteren reagált a jelentésre, ő azonban máshogy értelmezte, és a Magyarországról tavaly megjelent nemzetközi cikkekre utalt. A kormányszóvivő ironikusan annyit írt, hogy a csak egy pontos zuhanás nagy eredmény ahhoz képest, hogy ha jól tudja, "2020 volt az év, amikor Orbán Viktor a járványhelyzetet kihasználva feloszlatta a parlamentet, felfüggesztette a választásokat és diktatúrát épített ki az időkorlát nélküli veszélyhelyzet bevezetésével".