„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek: A magyar kormányt meglepte, hogy az Európai Bizottság kitart álláspontja mellett a helyreállítási alappal kapcsolatban

28/04/2021 10:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar kormány helyreállítási alappal kapcsolatban benyújtott terveit. Jávor Benedek szerint, ha a Bizottság kitart a felsőoktatással, a vízüggyel, a klímavédelemmel és a korrupcióellenes tevékenységgel kapcsolatos feltételei mellett, akkor a kormánynak be kell látnia, hogy a korrupció pénzvesztéssel jár. A fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának a vezetője szerint ezt tekinthetjük a "jogállamisági mechanizmus előszelének" is.

2021. április 28. Reggeli gyors - részlet 21.04.28. Jávor Benedek
14:40
00:00

Nehezen érthető, hogy miért mondott le a kormány az uniós támogatások feléről. Jávor Benedek volt uniós képviselő, a fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának a vezetője a Klubrádiónak azt mondta, szerinte nyilvánvaló, hogy "a magyar kormány és az Európai Bizottság közti konfliktusok befagytak".

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tárgyalt a helyreállítási alapról Ursula von der Leyennel. Ennek során Orbán közölte az Európai Bizottság elnökével, hogy a felkínált keretnek egyelőre csak 43 százalékára tart igényt.

Jávor szerint a tervet, amit a helyreállítási alapból származó pénzekkel kapcsolatban a magyar kormány benyújtott, az Európai Bizottság egyebek mellett azért sem fogadta el, mert olyan garanciához köti a felsőoktatás fejlesztésére szolgáló tételt, amely magában foglalja az egyetemek autonómiáját. Kerülhetnek ugyan az egyetemek alapítványi kézbe, de az intézmények szenátusának jogkörei nem sérülhetnek. További feltétel, hogy az uniós forrásokat nem szabad diszkriminatív módon felhasználni, tehát nem lehet csak a modellváltást végrehajtó egyetemeknek adni ezeket az pénzeket. "A magyar kormány nem fogadta el ezeket a feltételeket" – mondta a politikus, aki úgy véli, hogy ezzel kiderült, valóban politikai befolyás szerzése a modellváltás igazi célja.

Új helyzet, nincs alku

A politikus megjegyezte, hogy új helyzettel szembesült a kormány, hiszen eddig elegendő volt néhány apróbb módosítás ahhoz, hogy megszerezzék az Unió jóváhagyását, most azonban úgy tűnik, hogy a Bizottság kitart feltételei mellett.

A visszadobott tervvel kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy az utolsó pillanatig, április közepéig nem tették közzé, így nem volt lehetőség érdemi konzultációra a 430 oldalas dokumentummal kapcsolatban. Most, alig két héttel a határidő előtt, kell előállnia a kormánynak a végleges tervvel, ami ugyancsak kizárja a véleményezés, a társadalmi egyeztetés lehetőségét.

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Ez egyben azt is jelenti, hogy nem tudhatjuk biztosan, milyen elemek kerülnek ki a tervből, és mennyivel csökken az dokumentum alapján meghatározott keret mértéke. Jávor információi szerint a felsőoktatás fejlesztése mellett a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontok alapján kifogásolható vízügyi, öntözési projektek és a közlekedési projektek sorsa is bizonytalan.

Vannak azonban a keretnek olyan elemei, amelyeket kötelező jelleggel elvár az Unió, mint a klímaváltozással kapcsolatos költések 37 százaléka, a digitalizációs programok 20 százaléka, és az országspecifikus ajánlások is, melyek Magyarország esetében a szociális és korrupcióellenes intézkedéseket jelentik. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány elutasított tervében szerepeltek a korrupcióellenes intézkedések, de azok semmilyen formában nem járulnak hozzá a korrupció csökkentéséhez itthon.

Jávor Benedek úgy látja, hogy a magyar kormány most először ütközött falba, és eddig bevált módszerei csődöt mondtak. A kérdés szerinte az, hogy ez egyetlen alkalom volt csupán, vagy tartós trend alakul ki a továbbiakban. Utóbbi esetben, ezt tekinthetjük a "jogállamisági mechanizmus előszelének". 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Jávor Benedekkel
2021.04.28., kedd 8:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert