„Klubrádió
Reggeli gyors

HASZ: Nehezen, de megfordítható az egyetemek modellváltása

27/04/2021 10:11

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben egyelőre lemondott az egyetemek fejlesztésére szánt összeg nagy részéről, ami a helyreállítási alap eredetileg több mint ezermilliárdos tétele. A Hallgatói Szakszervezet tagjai, Eörsi Nóra és Villás Bertold szerint Orbán lépése nem meglepő, mert így az EU nem szólhat bele az egyetemek modellváltásába. Szerintük az egyetemek privatizációja jogi úton nagyon nehezen, de megfordítható.

2021. április 27. Reggeli gyors - részlet 21.04.27. Eörsi Nóra, Villás Bertold
06:16
00:00

Kedden szavaz a Parlament arról, hogy többek közt egyetemeket működtető alapítványokba csatornázzák át a közös vagyont. "A kormányzat az ország történelmének legnagyobb vagyonkiszervezési műveletét hajtja végre és évtizedes viszonylatokban meghatározza a magyar felsőoktatás jövőjét" – írta öt egyetem hallgatói, illetve oktatói szervezete közös, a szavazással egy időben zajló Gyásznap az egyetemi autonómiáért online esemény felhívásában.

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tárgyalt a helyreállítási alapról Ursula von der Leyennel. Ennek során Orbán közölte az Európai Bizottság elnökével, hogy a felkínált keretnek egyelőre csak 43 százalékára tart igényt. A magyar kormány a 444 információi szerint az új, szűkített tervben leginkább az egyetemek fejlesztésére szánt összegből vesz el, ami eredetileg több mint ezermilliárdos tétel lett volna.

Írásbeli vizsga a Budapesti Corvinus Egyetemen
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
 

A Hallgatói Szakszervezet tagjai, Eörsi Nóra, és Villás Bertold a Klubrádióban beszéltek a döntés várható következményeiről. Eörsi szerint nem meglepő Orbán lépése, hiszen ezzel az egyetemek működésébe, így a modellváltásba sem szólhat bele az EU. Megjegyezte, a társadalmat érintő kérdésről van szó, a felsőoktatás távolabbi jövőjét is meghatározza, azt hogy milyen szakok indulhatnak, és kik vehetnek részt a felsőoktatásban. Villás szerint megoldást jelenthet erős érdekvédelmi csoportok, egyetemi közösségek kialakítása, amelyek létrehozására lehetőséget teremtenek a különböző demonstrációk is.

Eörsi úgy látja, nincs garancia arra, hogy jogi úton visszaállítsák az egyetemek autonómiáját. Ugyanakkor a privatizációt megállítani elképesztően nehéz, de nem lehetetlen vállalkozás. Villás is úgy véli, hogy nagyon nehéz helyzet állt elő, de hisz a közösségek önrendelkezési jog bíztosította lehetőségében, és úgy véli, hogy a folyamat megfordítható.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors/interjú Eörsi Nórával és Villás Bertolddal
2021.04.27., kedd 7:41
Riporter: Dési János