„Klubrádió
Reggeli gyors

Jávor Benedek: Csak megfelelő terveket fogad el az Unió

29/03/2021 14:17

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Egyre közelebb az uniós támogatások, és a helyreállítási alapra vonatkozó tervek határideje, de a magyar kormány eddig nem mutatott hajlandóságot egyeztetni az önkormányzatokkal. Jávor Benedek, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint nagyon összetett folyamatról van szó, és a helyreállítási alapból csak akkor részesülhet Magyarország, ha az Európai Unió számára is megfelelő terveket mutat be.

2021. március 29. Reggeli gyors - részlet 21.03.29. Jávor Benedek
07:23
00:00

Bár egyes szakterületeken elért eredményeket a főváros a kormánnyal zajlott tárgyalásokon, Karácsony Gergely ezt továbbra is látszategyeztetésnek tartja, és meg is írták kifogásaikat von der Leyen bizottsági elnöknek.

Ezek az egyeztetések azért fontosak, mert az uniós pénzek sorsa függ tőle, egész pontosan az, hogy mekkora összeget kaphat Budapest.

Folyamatos a panasz, hogy a magyar kormány nem igazán áll szóba a – különösen ellenzéki – önkormányzatokkal.

Jávor Benedek, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetője szerint nagyon összetett folyamatról van szó, amelynek csak egy részét képezi a helyreállítási alap sorsa. Folyamatban van a hétéves költségvetés tervezése is, amely esetében "sem sokkal jobb a helyzet".

 
Jávor Benedek
Fotó: Pálinkás János
 

Azt is hozzátette Jávor, hogy lényegében a teljes magyar uniós pénzfelhasználással kapcsolatos tervezésből kihagyják az önkormányzatokat. Ez azért is nagyon "forró téma", mert néhány héten belül le kell adni a végleges magyar tervet Brüsszelnek, és eddig érdemi tárgyalás nem történt. A múlt hét végén sikerült a kormánnyal olyan megoldást elfogadtatni, hogy feláll egy munkacsoport, amely az uniós pénzek budapsti felhasználását áttekinti. Hogy ez pontosan hogy működik majd, az még kidolgozásra vár.

A kérdés nemcsak az, hogy milyen projektekre kap pénzt a főváros, hanem az is, hogy ki felügyeli annak jogszerű, szabályos felhasználását. Ehhez pedig további, valóban érdemi egyeztetésekre van szükség.

Némileg súlyosabb a helyzet a helyreállítási eszközök terén. A kormány három héten belül adja be a végleges terveket, amikről már tudni lehet, hogy komoly hiányok vannak benne, és amelyeket könnyen kiküszöbölhetne, ha együttműködne az önkormányzatokkal.

Ha ezeket nem rendezik, megvan az esélye annak, hogy a helyreállítási alap Magyarországot illető részét egész addig vissztartják, amíg megfelelő terveket nem nyújtanak be.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
21.03.29. 7:22
Riporter: Szénási Sándor