„Klubrádió
Megbeszéljük...

Jávor: Az EU eddig kesztyűs kézzel bánt a Fidesszel, de ennek vége

4/03/2021 21:29

| Szerző: Klubrádió

Jávor Benedek szerint Budapestnek kell, hogy legyen saját külpolitikai stratégiája. A volt európai parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy szerinte az Európai Unió eddig kesztyűs kézzel bánt a Fidesszel a néppárti védőernyő miatt, de ennek most vége, hogy a magyar kormánypárt kilépett a konzervatív európai frakcióból. Orbán Viktor szélsőjobboldali áttörésben bízott 2019-ben, ezért feszítette a húrt a Néppárttal, de ez nem jött be – tette hozzá.

2021. március 04. Megbeszéljük / részlet, Jávor Benedek (21.03.04.)
13:42
00:00

Elsőként arról kérdeztük Jávor Benedek volt európai parlamenti képviselőt, a Fővárosi Önkormányzat brüsszeli irodájának vezetőjét, hogy van-e Budapestnek saját külpolitikája. Azt mondta: van, és kell, hogy legyen külpolitikai stratégiája, kapcsolatrendszere. A városdiplomácia az elmúlt években folyamatosan erősödött, de ebből Budapest a Tarlós-érában kimaradt, ezen akart változtatni megválasztása után Karácsony Gergely, karakteres, a nemzetközi kapcsolatok terén is fontossá tenni a magyar fővárost.

A főpolgármester megválasztásakor levélben üdvözölte az új amerikai elnököt, és kapott választ a külügyminisztertől, aki megköszönte a gratulációját. Jávor Benedek közölte: nagyon fontos, hogy Budapest ne csak a magyar kormány által közvetített módon jelenjen meg a diplomáciában, főleg abban a helyzetben, amelyben most van, hiszen a legkevésbé se felhőtlen a viszonya a kormánnyal. A prioritásai is mások, a kormány elsősorban Kelet, Oroszország és Ázsia felé akar nyitni, Budapest pedig elsősorban Európa és az Egyesült Államok felé. Egyébként Budapest kapcsolatrendszere ezen is túlmutat, mert Karácsony Gergely jó viszonyt ápol Isztambul nagyon nagy nyomás alatt álló ellenzéki polgármesterével. Kiemelten fontos, hogy jó kapcsolatot építsenek ki a Trump-kormány után teljesen más stílust követő Biden-adminisztrációval – tette hozzá.

EP-választás - Jávor Benedek vezeti a Párbeszéd EP-listáj?
 
Jávor Benedek (fotó: Fotó: Kovács Tamás / MTI)
 
 

Orbán Viktor csütörtökön meghirdetett célja, hogy létrehoz egy új „demokratikus” jobboldalt, vélhetően szélsőjobboldali szövetséget. Jávor Benedek szerint azt látni kell, hogy a Fidesz kilépésében nincs semmi meglepő, évek óta húzódik, sőt, úgy véli, már régebben ki kellett volna penderítenie a Néppártnak a Fideszt, amely alapelveiket kérdőjelezi meg. Ráadásul a folyamat nem zárult le, magában az Európai Néppártban még ott a magyar kormánypárt, felfüggesztve, csak a frakcióból távozott.

Bár megszégyenítő a felfüggesztés, az, hogy csak most történt meg a kilépés, azt mutatja, hogy nagyon fontos volt a néppárti védőernyő a Fidesz számára, még ilyen felemás formában is – vélekedett a Párbeszéd politikusa. Az, hogy a Fidesz ezzel együtt is kitartott a Néppártban, azt mutatja, hogy Orbán Viktor számára nagyon költséges lépés hátat fordítani az európai konzervatív pártcsaládnak. Azt remélte, hogy 2019-ben szélsőjobboldali áttörés jön az EP-ben, ezért feszítette a húrt, de ez nem következett be, az A-terve kudarcba fulladt. Ez mindenképpen B- vagy C-terv Orbán számára, nem optimális forgatókönyv.

Hiszen innentől végleg megszűnik a védőernyő, amit a Néppárt nyújtott a magyar kormánynak, szerinte jórészt ennek volt köszönhető, hogy kesztyűs kézzel bánt vele az EU és a németek is. Lehet, hogy jön a szélsőjobboldali koalíció a német AfD-vel, az olasz Matteo Salviniékkel, de ezeket a nacionalista pártokat nagyon nehéz lesz közös nevezőre hozni. „Utálják az EU-t”, de sok mindenben nem értenek egyet. Salvini például nagyon határozottan követelte a menekültügyi terhek megosztását, hogy más országok is vegyék ki a részüket az Olaszországba érkező menekültek fogadásából. Geert Wilders holland szélsőjobboldali politikus pedig azt képviseli, hogy ne adjanak pénzt a keleti tagállamok korrupt rendszereinek. Nagyon kétséges, hogy ez mennyire tud olajozottan működni – összegezte Jávor Benedek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: RichardMc/Pixabay

Megbeszéljük...
2021. március 04., csütörtök 16:20
Műsorvezető: Bolgár György