„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lengyel ultimátum áll a Fidesz kilépése mögött?

4/03/2021 09:56

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Az egyértelmű, hogy eddig német védelem alatt állt a magyar delegáció a néppárti frakcióban, és ez szűnt meg. Kérdés, hogy miért? Kiszivárgott információk szerint lengyel nyomásra.

2021. március 03. Megbeszéljük - részlet 21.03.03. Hegedűs Dániel
13:35
00:00

A Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából, de a pártcsaládból még nem. Ez az állapot azonban nem tartható fenn sokáig – jelezte Hegedűs Dániel a German Marshall Fund elemzője. Az európai parlamenti frakcióban 84 százalékos többség látta úgy, hogy ott a Fidesznek nincs helye, ebből arra lehet következtetni, hogy magában az EPP-ben is megvan az a kétharmados többség, amivel egy pártot ki lehet zárni, ha nem akar kilépni.

A Fidesz eddig a német, illetve olasz és francia politikusok védelmét élvezte a Néppártban. A német kereszténydemokraták véleményének megváltozására volt ahhoz szükség, hogy a magyar kormánypárt gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe kerüljön. Ez nagyon hirtelen, a hétvégén történt meg, a CDU-CSU elengedte a Fidesz kezét. Egyelőre pontosan nem látni, hogy miért. Hegedűs Dániel szerint lengyel ultimátum állhat a háttérben, legalábbis ilyen információk szivárogtak ki. A lengyel Polgári Platform mondhatta azt, hogy ha a Fidesz marad, akkor ők lépnek ki. Márpedig Lengyelország fontosabb a Néppártnak, mint Magyarország. Fölmerülhet még Donald Tusk szerepe, aki az Európai Tanács elnökeként, aztán pártelnökként is igen kritikus volt Orbán Viktorral kapcsolatban, de ő ezzel a véleményével eddig eléggé egyedül volt. Azt is be lehet kalkulálni, hogy a skandináv és benelux államok, valamint Ausztria által indított kampány, ami a Fidesz elszigetelésére irányult, meglehetősen sikeres volt.

Mit tehet Orbán Viktor? Egy lehetséges –és talán valószínű- forgatókönyv, hogy megpróbál valamilyen szélsőjobboldali csoportosulást létrehozni, és annak az élére állni. Hegedűs Dániel emlékeztetett arra, hogy ezt 2019-ben már megpróbálta a miniszterelnök, de nem sikerült neki. Nem nagyon lehet egy ilyen gyűjtőpártot összehozni, mert a szóba jöhető tagpártok nagyon különböznek egymástól, sőt ellentétek vannak köztük, egész más az olasz szélsőjobb, mint például a francia. Ha mégis lenne ilyen pártcsalád, vagy frakció, Orbán csak másodhegedűs lehetne, mert a többiek nagyobbak. Az előző kísérlethez képest szűkült a magyar vezető mozgástere.

Az viszont kimondható, hogy sikerült amortizálnia az Európai Néppártot, és a vitát a kilépésről, kizárásról elhúzhatja a hazai választásig. A kampányban jól jöhet neki az eddig eljátszott szerep.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Megbeszéljük
2021.03.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György