„Klubrádió

Orbán Webernek: Kilép a Fidesz, ha elfogadják a módosítást

28/02/2021 16:53

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szerint a belső szabályok átírása világos üzenet, és ha a Fideszt nem látják szívesen, ők sem ragaszkodnak ahhoz, hogy a Néppárt frakciójának tagjai maradjanak.

Ha elfogadják a tervezett alapszabály-módosítást, a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. Ez Novák Katalin Facebook-posztjából derül ki, amelyben a családügyi miniszter közzétette Orbán Viktor Manfred Weber frakcióvezetőnek írt levelét. A miniszterelnök azt írja, hogy az elmúlt években ígéretek sora hangzott el arról, hogy a Néppártban mély, belső egyeztetéseket folytatnak a jövővel kapcsolatos elképzelésekről, ám ehelyett a belső szabályok olyan átírása került az asztalra, amely megkönnyíti a fideszes képviselők kizárását. Orbán Viktor szerint ez világos üzenet, és ha a Fideszt nem látják szívesen, ők sem ragaszkodnak ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjanak.

Novák Katalin a posztban azt írja: "Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból. Mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni – visszamenőleges hatállyal. Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát.

A családügyi miniszter hozzáteszi: "Mindez számunkra elfogadhatatlan, ezért ma Orbán Viktor miniszterelnök úr levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének, melyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát."