„Klubrádió
Reggeli gyors

Mit hagy maga után Orbán?

4/03/2021 07:18

| Szerző: Csernyánszky Judit

A Fidesz kilépése az Európai Néppárt parlamenti frakciójából élénken foglalkoztatja a nemzetközi sajtót. Jellemző vélemény, hogy a féldiktátor romokat hagy maga után.

2021. március 04. Reggeli gyors - Lapszemle 21.03.04. Csernyánszky Judit
05:36
00:00

Stephen Smith Szász János rendezővel kötött barátsága kapcsán ír arról a Jewish Journal hasábjain, hogy a demokrácia hanyatlását okozta Európában Orbán elmúlt 10 éve.  S ez idő alatt Szász úgy érezte, a rendszer célkeresztjébe került, mint tanár, és mint zsidó is. Stephen Smith pedig az UNESCO-nak a népirtás feltárásával foglalkozó részlegének vezetője és az USC Shoah Alapítványt is irányítja az Egyesült Államokban. Kaliforniában, a Nagy füzet forgatása után ismerkedtek meg. S miután arra kényszerült, hogy felmondjon az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, barátjának Szász így fogalmazott: Magyarország nem az a hely, ahol zsidó gyereket felnevelhetsz. Mindenki ellenséges, nem tudsz zsidóként nyugodtan élni. Majd elrémült Smith, amikor nemrég barátja levélben írta meg neki, hogy forgatták fel a hatóságok a lakását, miközben a Covid-fertőzésből épp felépülőben volt a feleségével együtt, de ez a házkutatás során senkit nem zavart. Kihallgatták a 15 éves, nagyobbik fiát, miközben nem hívhatták fel ügyvédjüket, gyógyszerüket sem vehették be. Elvitték komputerét, ezért a gyerekek online oktatása megszakadt. S hogy mit kerestek? Akkor még nem volt világos. Később kiderült, hogy a bangladesi sziámi ikrek szétválasztásáról készülő film szerződései után kutattak, miután a műtétet végző magyar sebész nem írta alá a publikálási jogot. Azonban Szász épp emiatt még el sem kezdte vágni a filmet. Hogy ez megtörténhetett és ilyen körülmények között, rosszat sejtet. A szerző cikkét úgy fejezi be, tudjuk, hogy ez hova fog vezetni végül. De nem engedhetjük meg.

Koronavírus - Oltás a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban
Fotó: Bús Csaba / MTI
 

Oroszországban egy kevésbé kedvelik a Szputnyikot

A Fortune magazin a Szputnyik V vakcináról állítja, hogy egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, noha ára triplája az Astra Zenecának pl. S annak ellenére, hogy már 39 országba szállítják, saját hazájában hónapról hónapra veszít népszerűségéből az oltóanyag. A Levada közvéleménykutató intézet szerint decemberben a megkérdezett orosz lakosság 38% oltatta volna be, februárban már csak 30%. 62% pedig kifejezetten ellenzi. Legfőképp a fiatalok körében tiltakoznak ellene. Félnek a mellékhatásoktól, másrészt nem végezték el az összes tesztet. A Szputnyik V-t gyártó cég (Russian Direct Investment Fund) vezetője, Kirill Dmitriev állítja, hogy beadta az engedélyezési kérelmét az Unió Gyógyszerügyi Hatóságához, az EMA-hez, azonban a papírokból kiderül, hogy az egy másik európai cég, a HMA (Heads of Medicines Agencies). S mivel ezidáig nem kapott zöld utat az orosz vakcina, Moszkva bilaterális szerződéseket köt sorra uniós országokkal. Közülük az első hazánk volt. Azonban Angela Merkel ismét világossá tette, amíg nincs EMA engedély, Németországba a vakcina nem érkezhet.

A járvány a demokráciákat is rombolja

Kiadta 2021-es jelentését a NewYork-i Freedom House a demokrácia és a szabadságjogok helyzetéről. Az elmúlt 15 év tendenciájából is következett, hogy a Covid-19 miatt a demokráciák még gyorsabb hanyatlásnak indultak, tolódnak egyre inkább az autokráciák és a zsarnoki rendszerek irányába – állapítja meg a Balkan Insight is azonnali reakciójában. Miközben Romániában, Horvátországban vagy éppen Bosznia-Hercegovinában nem történt változás a demokrácia-indexük tekintetében, addig Magyarországon ismét lejjebb csúszott, a tavalyi „részben szabad” demokrácia megjelöléshez képest is. A magyar résznél a jelentés az Orbán-féle önkényes rendeleti kormányzást emelte ki, sőt még azt is, hogy az ellenzéki önkormányzatokat a vírusra hivatkozva bünteti és vonja meg tőlük a forrásokat a kormány.

 
Manfred Weber
Fotó: Flickr.com.
 

A Fidesz fordult el a Néppárttól

Több tucatnyi tudósítást találtam arról, hogy a Fidesz kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából – a címek közül egypár: Megkönnyebbült az Európai Néppárt (Euronews), az EPP, Orbán alternatívát keres (Nachrichten). Például egy közép-európai frakciót hozna létre aV4—ekből, bevonva az olaszokat, osztrákokat és a Nyugat-Balkánt. Egyébként a románok, bolgárok és a szlovénok nem szavaztak a többséggel, ők Orbán mellett maradtak. Az osztrák néppárti képviselő, Othmar Karas, aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is, a Fidesz azonnali kiléptetését szorgalmazta a működési szabályzat módosítása után (Der Standard). Manfred Webert idézi az ORF, aki úgy fogalmazott, hogy a Fidesz fordult el a közösségtől. Nem boldog azzal, ami történt, de annak örül, hogy kifejezetten határozott volt az EPP állásfoglalása. A német szélsőjobboldali AfD vezetője pedig rögtön reagált a történtekre: szívesen látják köreikben Orbánt. Egy másik, ugyancsak figyelemfelkeltő cím: vége Orbán hazudozásainak. Tagesschau: Eljött az igazság pillanata a Fidesz és az EPP számára. Frankfurter Allgemeine Zeitung: Orbán nélkül minden sokkal őszintébb lenne, a Deutschlandfunk pedig féldiktátornak titulálta Orbánt. Romot hagy maga után Orbán – így a Der Spiegel.

A nemzetközi lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs.

Reggeli gyors
2021.03.04. 06:00
Szerző: Csernyánszky Judit