„Klubrádió
Megbeszéljük...

"A Fidesz elfárad és elöregedik"

3/03/2021 20:05

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A magyar kormánypárt 20-25 éve törekszik arra, hogy megváltoztassa az Európai Uniót. Nem nagy meglepetés tehát, hogy kilépett az Európai Néppárt parlamenti frakciójából.

2021. március 03. Megbeszéljük - részlet 21.03.03. Csizmadia Ervin
16:50
00:00

A Fidesz csak az alkalomra várt, hogy szakítson a Néppárttal, de nem lett volna már ideje sokáig várni. Most annyi történt, hogy  az Európai Néppárt parlamenti frakciójából léptek ki, ami a pártcsaládot különösebben nem rázza meg, 187-ből elveszítenek 12 képviselőt, ettől még bőven a legnagyobb frakció marad a néppárti csoport. Az egy másik kérdés, hogy mi lesz a fideszes képviselőkkel, hiszen a kormánypárt nem lép ki magából a pártcsaládból, legalábbis egyelőre. Akkor melyik frakció fogadhatja be őket?

Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője azt mondja, hogy a most történtekben nincs semmi meglepő. A Fidesz 20-25 éve arra törekszik, hogy megváltoztassa az Európai Uniót. Itt tehát strukturális problémák vannak, ilyen szempontból nem annyira lényeges kérdés, hogy mennyire tolódik szélsőjobbra Orbán Viktor és csapata. A magyar miniszterelnök személyes pozícióján sem változtat nagyon az egész helyzet.

Ami a hazai viszonyokat és a választásokat illeti, Csizmadia Ervin úgy látja, hogy a Fidesz nem fogja az Unióból való kilépést előhozni. Az ellenzék azonban a kampányban használhatja ezt a kártyát. Az ellenzék mögött létrejöttek már agytrösztök, ezek működnek is, és képesek megfelelő stratégiákat kidolgozni. A választási esélyeket tehát joggal tartják jónak. Már csak azért is, mert minden nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a három cikluson át kormányzó pártok elfáradnak. A Fidesz is elöregszik.

Amrei viszont az ellenzéknek nagyon figyelnie kellene, az az, hogy nem igazán volt még példa sokpárti koalíciós kormányzásra Magyarországon. A stabilitásra, a stabil kormányzás lehetőségére kellene helyezni a hangsúlyt, mert a magyar emberek ahhoz vannak szokva, hogy egy nagy párt irányítja az országot, nem pedig egy széles, színes koalíció.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs.

Megbeszéljük
2021.03.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György