„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fideszt nem sikerült domesztikálni

4/03/2021 14:28

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Orbán Viktor túl messzire ment. Vagy elveszítette a realitásérzékét, vagy veszélyben érzi magát a magyar választások előtt, ezek lehetnek a magyarázatok.

2021. március 04. Reggeli gyors - 2021.03.04. Nemes Gábor
14:08
00:00

Orbán Viktor az Európai Néppárt nélkül visszatöpörödik egy kis ország kis miniszterelnökévé. Egy nagy dobása lehetne, ha létre tudna hozni egy Orbán-frakciót az európai színtéren, amelyben csak nála kisebbek vannak, ami nagyon nehéz feladat lenne. Közeledhetne a konzervatívok és reformerek frakciójához, ahol viszont ott van Kaczynski pártja, amely jóval jelentősebb a Fidesznél, vagy az identitás frakcióhoz, amelynek tagja a német szélsőjobbos AfD. Egyik sem meghatározó képviselőcsoport az Európai Parlamentben. Ráadásul szerte az Unióban napirenden van a szélsőjobb elszigetelése, például Olaszországban, Spanyolországban, de Németországban is, és nincs már hivatalban Donald Trump sem. Orbán számára tehát rossz időben történt meg a néppárti frakcióval való szakítás, amelyet nyilván követ a pártcsaládból való kilépés, vagy kizárás is, mert ő már nem hasznos az EPP számára – véli Nemes Gábor külpolitikai újságíró.

A németek tartottak ki eddig a magyar miniszterelnök mellett. Általános vélekedés szerint az autógyárak, tehát gazdasági érdekek miatt. Feltehetően ezeknek az érdekeknek is volt szerepük, meg annak az elméletnek is, hogy amíg a Fidesz bent van a Néppártban, addig Orbánra könnyebb hatni, meg lehet regulázni. Mondjuk ez az elmélet kudarcot vallott. Nemes Gábor szerint az is közrejátszhatott, hogy megtörtént a Brexit, amelynek a kezdete a Néppárt elhagyása volt. Így lehetett arra gondolni, hogy Orbán ugyanúgy ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból. Ennek nem lenne értelme, mert a gazdasági eredményeket az uniós támogatások hozták. Ha ilyen pénz nincs, miből lehet tömni a kisebb és nagyobb gömböcöket? Továbbá: Kínának, Oroszországnak is addig érdekes Magyarország, amíg bent van az EU-ban, ha nincs ott, akkor a térképen sincs az ő szempontjukból.

Orbán Viktor túl messzire ment Nemes Gábor értékelése szerint. Két éve függesztették fel a Fidesz néppárti tagságát, már tarthatatlanná vált ez az állapot. Vagy elveszítette a realitásérzékét, legalábbis uniós szinten, vagy veszélyben érzi a hatalmát, és belpolitikai célokra akarja használni a választás előtt a kialakult helyzetet.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2021.03.04. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre