„Köszönjük,

Gulyás Gergely: 5 millió oltás után újra lehet lagzikat tartani

29/04/2021 13:34

| Szerző: Klubrádió

Gulyás szerint június elejére visszatérhetünk a normális élethez.

Megtartotta Gulyás Gergely az e heti kormányinfót, ahol az egyik legfontosabb információ a négymilliós beoltottság elérése és az annak kapcsán várható nyitási részletek voltak. A teljes közvetítést itt tudja elolvasni. Gulyás szerint a négymillió beoltott már pénteken meglehet, és amennyiben ez megtörténik, akkor többek között a következő változások jöhetnek:

a kijárási korlátozás éjfélre módosul;
– a védettségi igazolványosoknak este 11-ig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, ahová a szülők a gyermekeket is magukkal vihetik, ők védettségi igazolvány nélkül mehetnek be;
– a védettek szállodákba is mehetnek;
– a szabadidős létesítményeket – állatkerteket, múzeumokat, színházakat, mozikat – ismét lehet látogatni;
– edzőterembe, uszodába a védettek és a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak, illetve a versenyre készülő igazolt sportolók mehetnek majd. A védetteknek és a kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a kulturális és sportrendezvényeken.
Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatójaMTI/Koszticsák Szilárd
 

Megtudtuk még, hogy a kormány ötmillió beoltott elérése után, azaz várhatóan május 10-től engedné újra a lakodalmak, családi összejövetelek megtartását.

Módosítják a büntető törvénykönyvet: a közokirat-hamisításnak lesz egy külön kitétele, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket. Az igazolványokkal kapcsolatban egyébként a külügyminiszter felhatalmazást kapott, hogy kétoldalú szerződéseket kössön különböző országokkal a kölcsönös elfogadásról. Azt is megtudtuk, keddig összesen 4 176 133 igazolványt gyártottak, és ezeket határidőn belül kiállították. Ebből pedig több mint hárommillió igazolványt postáztak.

Gulyás reagált arra is, hogy Magyarország miért döntött úgy egyelőre, hogy nem hívja le a hitelt az EU-s helyreállítási programból. A miniszter szerint most úgy tűnik, anélkül is elegendő forrás áll rendelkezésre, hogy beinduljon a gazdaság, de hozzátette, 2023 végéig bármikor, projektalapon igényelhető a hitel, ha szükség van rá, és kedvező, mi is igénybe vehetjük.

A miniszter azt is elmondta: Magyarország döntően nem uniós pénzből fogja megvalósítani az egyetemi fejlesztéseket, de minden egyetemi fejlesztést, amiről szó volt, megvalósítanak. Minden egyetem, amely az átalakulás mellett döntött, biztos lehet abban, hogy a forrásokhoz hozzájut, fogalmazott.

Gulyás a Telex kérdéseire is válaszolt a kormányinfón:

Továbbra is tartják, hogy júniusban telt házas meccsek lehetnek a Puskás Arénában?
„Tartjuk, hiszen Magyarországon addigra mindenki be lesz oltva, külföldről pedig negatív PCR-teszttel lehet majd belépni az országba” – válaszolta Gulyás a Telex kérdésére.

A szóbeli érettségit akkor miért nem lehet szintén júniusban megtartani?
Az összes szakmai szervezettel teljes volt az egyetértés, hogy csak az írásbeli érettségikre kerüljön sor, ennek nemcsak a járvány elleni védekezés az oka, hanem a tavaly lebonyolított érettségi is emellett szól, mondta a miniszter.

Mit gondolnak, ősszel tarthat előválasztást az ellenzék? Előfordulhat, hogy a veszélyhelyzet miatt csak online tudják megtartani?
Gulyás szerint semmi akadálya, hogy az ellenzék augusztusban előválasztást tartson.

A miniszter arról is beszélt, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy az első oltás után, a védettségi igazolványával megy-e közösségbe, vagy megvárja a második oltást, de a rendelkezésre álló adatok alapján az igazi különbség az oltatlanság és első oltás között van, nem a két oltás között. Szerinte a járvány leküzdése ellen a vakcina az egyetlen fegyver, ami tavaly nem állt rendelkezésre, most viszont van, tehát úgy lehet tervezni a költségvetéssel, hogy bízhatunk abban, hogy május végén, június elején a járvány véget fog érni, vagy olyan minimálisan lesz jelen, ami a normális élethez való visszatérést nem zavarja meg.

(Forrás: Telex.hu)