„Klubrádió

Mészáros Lőrincet első fokon jogosan nevezte bűnözőnek Fekete-Győr

6/05/2021 12:58

| Szerző: Klubrádió

Mészáros Lőrinc, az ország egyik leggazdagabb embere, a miniszterelnök jóbarátja rágalmazás és becsületsértés miatt feljelentést tett Fekete-Győr András ellen, mert a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször is bűnözőnek (valamint strómannak, tolvajnak) nevezte a felcsúti fideszes polgármesterből lett dollármilliárdost – írja a 444. A bíróság elutasította a keresetet, de Mészáros fellebbezett, másodfokon folytatódik az ügy.

Az ügy előzménye egy márciusi 444-es interjú volt, amelyből több megjegyzést is sérelmez Mészáros Lőrinc. Fekete-Győr András akkor egyebek mellett azt mondta:

– „A felcsúti per az Orbán-rendszer politikai és gazdasági felépítőinek, ha úgy tetszik a rendszer fő bűnöseinek a pere lesz. Politikusok és oligarchák ülnek majd a vádlottak padján. Magyarország kontra Orbán, Mészáros, Rogán és társaik.”

 
Fekete-Győr András (kép: Facebook)
 
 

– „... több olyan bizalmas beszélgetésem volt, akár ügyészségen dolgozóval, nyomozóval, sőt titkosszolgálati szakemberrel is, akiktől megnyugtató információkat kaptam arról, hogy lesz jogalap Mészáros Lőrinccel és társaival szemben fellépni.”

– „Attól függ, hogy a nemzeti nagytőke melyik szegmensét nézem. A NER által felhizlaltat? Mészárost? Tiborczot? Szíjj Lászlót? Mert velük semmi dolga nincs a Momentumnak, azon túlmenően, hogy az új kormány bíróság elé fogja őket állítani.”

De Mészáros a Telex február végi Fekete-Győr-interjújában, illetve a Momentum miniszterelnök-jelölti bejelentéséről szóló videóban elhangzottakat is kifogásolta.

Megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató Felcsúti Képt?
 
 Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festőművész műveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. A kiállítóhely a Váli-völgyben született, ott felnövő Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas művész hagyatékának jelentős részét mutatja be. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
 
 

A 444 tájékoztatása szerint a budapesti II. és III. kerületi bíróság elutasította a keresetet, a többi között azzal érvelve, hogy értékítélet hangzott el:

„A bíróság a sérelmezett kifejezéseket megvizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy azok ugyan elsőre tényállításnak tűnhetnek, azonban – ahogy az a feljelentésben is szerepel – egzakt konkrétumokat nem tartalmaznak. A feljelentésben sérelmezett kifejezések egyrészt jövőbeni események állítása (»előzetes letartóztatásba kerülhet«; »vádlottak padján fog ülni«; »bíróság fogja elítélni«; »lesz jogalap fellépni«), másrészt pedig egy kifejezésbe sűrítések (»bűnöző«, »széf«, »stróman«, »ellopja az akkori fiatalok jövőjét«), melyek jogilag így nem a tényállítás, hanem a feltételezés, illetve az értékítélet kategóriájába tartoznak, és ekként alkotmányjogi védelmet élveznek.”

A bíróság azt is kimondta, hogy Mészárosnak többet kell tűrnie, mert közszereplő:

„A feljelentésben foglaltak szerint is Mészáros Lőrinc feljelentő Magyarország gazdasági életének egyik fontos szereplője, cégcsoportja olyan nagyobb ügyletekben, fúziókban részes, melyek a Gazdasági Versenyhivatal engedélyéhez kötöttek. Mindezek alapján tehát a feljelentő olyan kiemelkedő jelentőséggel bír a gazdasági életben, hogy gazdasági tevékenysége a köz érdeklődésére is számot tarthat; a gazdasági életben közszereplőnek minősül, így e körben személyével kapcsolatban a véleménynyilvánítás lehetőségei az átlagosnál jóval tágabbak.”

A végzés ellen Mészáros fellebbezett, másodfokra megy az ügy.

(Címlapi kép: MTI/Bodnár Boglárka)