„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti: Bojkottot aligha, egységet elvárhatunk az ellenzéktől

3/05/2021 16:10

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A közismert független és ellenzéki személyiségek nagyobb valószínűséggel fogadják majd meg Tamás Gáspár Miklós javaslatát, és bojkottálják az ATV-t és a Spirit FM-et, mint az ellenzéki pártok, mert utóbbiaknak a választások előtt egy évvel érthető módon nagy a nyilvánosságigénye – véli Haraszti Miklós. Az EBESZ egykori sajtószabadság-referense szerint a médiabojkott kérdésénél sokkal fontosabb, hogy valódi egységet mutasson a hatpárti szövetség, így kínálva valódi alternatívát a választóknak a Fidesszel szemben.

2021. május 03. Megbeszéljük - részlet 21.05.03. Haraszti Miklós
23:39
00:00

Tamás Gáspár Miklós nyílt levelében szolidaritásra szólított fel a Klubrádió mellett. Haraszti Miklós azonban nem bízik abban hogy az ellenzéki pártok elfogadják TGM javaslatát. 

Az EBESZ volt sajtószabadság-referense úgy véli, hogy bár a szakemberektől, ellenzéki személyiségektől elvárható ez, a pártoknak – különösen a választások előtt – nagyon nagy a nyilvánosságigényük, így az ellenzéki pártszövetség aligha bojkottálja majd az ATV-t, vagy a 92,9 MHz frekvencián hétfőtől szóló Spirit Fm-et. Szerinte a bojkottól akkor lehetne eltekinteni, ha kiderülne, hogy nincs benne "semmiféle NER-szolgálat".

 
Haraszti MiklósFotó: Kallos Bea / MTI
 

A Parlamentből sem vonultak ki az ellenzéki pártok, amikor a kormány "megvitatta magával", majd elfogadta a választási törvényeket. Haraszti szerint érthetetlen, hogy 10 évvel később, amikor két választás után egyértelművé vált, hogy igény van az egységes fellépésre a Fidesszel szemben, akkor a hat párt miért nem lépett még mindig koalícióra. Így lehetne szakértőknek kiadni a feladatokat, hogy érdemiekben reagáljanak a napi eseményekre. Hozzátette, ha vetélkednek, együttműködés helyett, az előválasztásig, azzal eljátsszák a lehetőséget, hogy valódi alternatívát kínáljanak.

Haraszti azt is hangsúlyozta, meg kellene fogadni, amit például Vörös Imre volt alkotmánybíró javasolt korábban, miszerint, ha az ellenzék hatalomra kerül, vizsgálja meg, a NER mely jogszabályai ütköznek az alaptörvénnyel. Vörös Imre érvelése szerint ugyanis több esetben felvetődik, hogy a Fidesz a törvényalkotása során a közhatalom kizárólagos birtoklására törekszik, amit az alaptörvény tételesen is tilt. Véleménye szerint a mostani ellenzék, választási győzelme esetén így számos fideszes intézkedést visszavonhatna.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Haraszti Miklóssal
2021.05.03., hétfő 16:15
Riporter: Szénási Sándor