„Klubrádió
Megbeszéljük...

Tordai a veszélyhelyzetről: Hiába púposkodnak, nem tudják megakadályozni az előválasztást

21/04/2021 19:19

| Szerző: Klubrádió/szg

Semjén Zsolt javaslata alapján a kormány a veszélyhelyzeti rendeletek meghosszabbítását tervezi. Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint nem lenne meglepő, ha pont az ellenzéki politikai aktivitást megakadályozó rendelkezések maradnának hatályban. Azonban hangsúlyozta: "hiába púposkodnak", nem tudják megakadályozni az előválasztást.

2021. április 21. Megbeszéljük - részlet 21.04.21. Tordai Bence
09:22
00:00

A kormány törvényjavaslatot nyújtott be a veszélyhelyzeti rendeletek meghosszabbításáról kedden este – vette észre a Magyar Narancs az Országgyűlés honlapján. A Semjén Zsolt által jegyzett javaslat szerint a rendeletek hatályát a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni tizenötödik napig tolnák ki. A javaslat indoklásában azt írták, hogy „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”. Hozzátették: a védekezéshez „gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség”, a járvány elmúlt egy éve pedig „bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat”.

Csak nem az a céljuk, hogy...?

Tordai Bencét, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét kérdeztük a témáról, és azt mondta: szerinte a Semjén által éjfél előtt beterjesztett javaslat célja az ellenzéki előválasztás megnehezítése is lehet, a tüntetések és népszavazási kezdeményezések tiltása például a Fudan Egyetemmel kapcsolatban. Kiemelte: ez nyilvánvalóan nem a vírus elleni védekezésről szól, hiszen a nyitás a következő hetekben megtörténik, lehet 60 ezer ember előtt focimeccset tartani, de 60 emberrel gyűlést nem, vagy lehet moziban filmet vetíteni, de ugyanott kampánygyűlést nem, ha ez így életbe lép.

Szerinte azzal nekik tesznek szívességet, ha ilyen „ócska, átlátszó módszerekkel” próbálják ellehetetleníteni az ellenzék politkai aktivitását. Úgy fogalmazott: nem nem lehet tüntetést tartani, hanem nem szabad, tehát számít puha polgári engedetlenségre. Úgy látja, a Fidesz nem tudja megakadályozni az előválasztás megrendezését, csak még több ember figyelmét hívja fel rá, és a saját hatalomgyakorlási módszereikre, akár nemzetközi színtéren is.

Egyre lendületesebben megy előre az ellenzéki együttműködés, hogy ez egyenes út, vagy a Fidesz megpróbál zsákutcát építeni köréjük menet közben, azt nem tudja, de valódi falat nem fognak tudni felhúzni, ha meg hungarocellből építenek valamit, azt áttörik – fogalmazott. Ha elfogadják a javaslatot, a kormánytöbbség gyakorlatilag válogathat a rendeletek közül, hogy melyeket tartanak hatályban és melyeket nem. Sok korlátozást fellazítanak a szerinte elhamarkodott, felelőtlen nyitással összefüggésben, de fenntarthatják a politikai természetű szigorításokat.

Előválasztás

Tordai Bence a DK-s Kálmán Olgával és a momentumos Berg Dániellel együtt indul az előválasztáson a fővárosi 4-es választókerületben (Kálmán Olgával kedden beszéltünk, azt az interjút itt találják). Elmondta: az előválasztás egyik fontos vívmánya, hogy arról van szó, amit ők szeretnének kifejteni, és nem a Fidesz kezdeményezéseire kelljen reagálni. Arról szóljon a közéleti diskurzus, hogy mik azok a közpolitikák, amelyeket a többség szívesen támogatna, kik azok a hiteles jelöltek, akik ezt meg tudják valósítani a tervezett 2022-es kormányváltás után – hangsúlyozta.. Jó hangulatú, konstruktív, nem személyeskedő, programalapú vitákra számít, és nagyon megtisztelőnek tartja, hogy több médium is kereste őket. Alapvető vitáink nem egymással vannak, hanem a Fidesszel – tette hozzá.

„Hiába púposkodnak”, nem tudják megakadályozni az előválasztást, sőt, köszönik az ingyen reklámot – fogalmazott a Párbeszéd képviselője. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Megbeszéljük...
2021. április 21., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György