„Klubrádió
Megbeszéljük...

Fekete-Győr: Orbán Viktorról egy mondatot kell mondani

11/03/2021 10:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Fekete-Győr András szerint az vajmi kevés, hogy ki tudja hangosabban mondani, hogy „Orbán, takarodj!”. Orbán Viktorról egy mondatot kell mondani: „szétlopta és szétszakította Magyarországot”, ezért 2022-ben mennie kell. Arról kell beszélni, hogy mi lesz utána – tette hozzá a Momentum elnöke.

2021. március 10. Megbeszéljük - részlet 21.03.10. Fekete-Győr András
15:22
00:00

Előválasztás közeleg, ősszel lesz, örül, hogy több miniszterelnök-jelölt is ott van a porondon, tudnak beszélgetni, eszmét cserélni és vitatkozni arról, hogy milyen lesz az új, Orbán Viktor rendszere utáni Magyarország – mondta Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson.

Két programot mutattak be a Momentummal közösen, az egyiket két hete, ez az új rendszerváltás terve, amelyben szerepel a felelősségre vonás és az Orbán-rendszer lebontásának módja. A másikat múlt hét végén tették közzé, ez arról szól, hogy milyen pillérek mentén épülne fel az új Magyarország például az oktatás, az egészségügy területén, valamint része ennek az euró és a négynapos munkahét bevezetése is.

Tizenegy, de mondhatni harminc éven keresztül azt tapasztalták az emberek, hogy az adóforintjaik egy részét ellopják, a politika elteszi zsebre. „Megszakad a szívem, amikor azt látom”, hogy egy tanár vagy egy ápoló a diplomás minimálbér alatt keres. Így nem lehet működtetni egy országot, és az ő nemzedékük felelőssége, hogy ennek véget vessen, azt közvetítse, hogy itt nem lehet büntetlenül lopni. És ehhez elszámoltatás kell.

Ő beszélt felcsúti perről, a korrupcióellenes ügyészség felállításáról (az európai ügyészséghez csatlakozást közösen támogatják), de azt hozzátette, hogy természetesen nem ő akar börtönbe küldeni senkit, jogvégzett emberként nem is mondana ilyet, ez a bíróság dolga. Ők összeírják az ügyeket és megteszik a feljelentéseket az esetleges kormányváltás után.

Szerinte a Momentum 25 pontos programja megvalósítható, akár kétharmad nélkül is. Megismételte, hogy nem olyan Magyarországot szeretnének, amely visszafelé teszi meg a honfoglaló magyarok útját, hanem északon és nyugaton keresi a szövetségeseket és a jó példákat, a finn iskolarendszert említve.

Azzal kapcsolatban, hogy nem tart-e attól, hogy a fiatal Orbánt látják benne, azt mondta: ’89-ben született, szabaddá váló, EU felé húzó Magyarországon nőtt fel, külföldön tanult és dolgozott, egészen más politikai kultúrát képzel el, mint az eddigiek. Elfogadja, hogy sok embernek vannak rossz tapasztalatai, de az a dolga, hogy higgyen a nyugati, európai jövőben.

Úgy látja, a Momentum is el tudja érni a vidéket, programot ad vidéknek, városnak, falunak, mindenkinek egyaránt. Megjegyezte, legutóbb Mosonmagyaróváron és Sopronban volt jelöltbemutatón, végzi ezt a munkát, és abban hisz, hogy a programokról kell beszélni. Olyan történeteket hallott fiataloktól, hogy ha nincs kormányváltás ’22-ben, mennek ki külföldre.

Hangsúlyozta: az vajmi kevés, hogy ki tudja hangosabban mondani, hogy „Orbán, takarodj!”. Orbán Viktorról egy mondatot kell mondani: „szétlopta és szétszakította Magyarországot”, ezért 2022-ben mennie kell. Arról kell beszélni, hogy mi lesz utána – tette hozzá a Momentum elnöke.

Az interjút a fenti lejátszóra Kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Megbeszéljük...
2021. március 10., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György