„Klubrádió

Előválasztás: egy újabb felmérés szerint Dobrev Klára vezet

10/03/2021 11:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az előválasztáson biztosan részt vevők között jelenleg Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője vezet, őt követi Jakab Péter, a Jobbik elnöke, és Karácsony Gergely főpolgármester. Fontos hozzátenni, hogy a felmérésben a szóba jöhető jelölteket vizsgálták, hiszen egyelőre se Dobrev, se Karácsony indulása nem biztos.

Azt írták, a kutatás egyfajta „tájkép csata előtti” helyzetet jelez, kiindulópont a későbbi mérésekhez, hiszen még változhat az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők ellnzéki szavazók köre és nagysága. Jakab Péter, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke már jelezte indulását, az IDEA Intézet pedig feltételezte, hogy Dobrev Klára és Karácsony Gergely is részt vesz a megmérettetésen, ezért öt jelöltre kérdezett rá. 

A legelszántabb ellenzékiek táborában – tehát azok között, akik biztosan elmennének egy most esedékes előválasztásra – így áll az öt potens jelölt versenye: Dobrev Klára 28, Jakab Péter 27, Karácsony Gergely 22, Márki-Zay Péter 9, Fekete-Győr András 7 százalékot kapna.

 
Dobrev Klára (kép: Facebook)
 
 

Megjegyezték: az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt leginkább elkötelezett szavazók vesznek részt, de a jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is.

Hozzátették azt is, hogy ez hideg kampányidőszakban” mért adat, leginkább a kezdeti elköteleződésről, mintsem a tényleges esélyekről mond érdemibb információt.

Az IDEA Intézet adatait 2021. február 22. és február 25. között vette fel közösségimédia-alapú kérdőívvel, kétezer ember megkérdezésével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében.

(Címlapi kép: Dobrev Klára/Facebook)