„Klubrádió
Megbeszéljük...

„Anti-Fideszt létrehozni nem érdemes”

8/03/2021 19:15

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Erőt erővel legyőzni feltehetően nem jó stratégia. Az ellenzéknek mást kellene találnia ebben a választási rendszerben.

2021. március 08. Megbeszéljük - részlet 21.03.08. Szűcs Zoltán Gábor
19:21
00:00

A választók egy része mást akar, mint a Fidesz, amelyről az a kép él sokak fejében, hogy egy nagy, erős párt. Ám az erőt nem erővel lehet legyőzni. Anti-Fideszt kár létrehozni. Az alapvető különbséget kellene megmutatni kormánypárt és ellenzék között Szűcs Zoltán Gábor eszmetörténész szerint.

A Fidesz legyőzése már nem elég cél. Az ellenzéknek alapvetően két kihívással kell szembesülnie. Az egyik a választási rendszer, amely erősen torzítja az eredményt. Arra kényszeríti a kormánypárti jelölt ellenfeleit, hogy a maguk töredezett ellenzéki táborából egy jelöltet indítsanak. A kihívás ebből adódik, hiszen létre kell hozniuk még a választás előtt egy koalíciót. De milyen alapon? Látszott a korábbi választásokon, hogy a szavazók jutalmazták a „kívülállókat”. A jobbikos, vagy éppen más, kisebb párt jelöltjét. A másik kihívás, hogy háttéralkukra kényszeríti az ellenzéket. Ez megint olyan dolog, amit nem lehet igazán jól kommunikálni.

Szűcs Zoltán Gábor úgy látja, hogy ez egyébként minden demokrácia problémája. Az előválasztás lehet egy használható megoldás.

Orbán Viktor kormányzásáról az az eszmetörténész véleménye, hogy gyakorlatilag a falnak ment az állam. Nem csak a hétvégén, az oltási kampány kapcsán fagyott le a rendszere, hanem korábban is. Nem jó, ha egy párt be van betonozva a hatalomba. Meg kellene tanulni újra a társadalmi vitát, a demokratikus kereteket. Orbán Viktor rosszul teljesít – állapította meg Szűcs Zoltán Gábor.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán.

Megbeszéljük
2021.03.08. 16:00
Műsorvezető: Szénási Sándor