„Klubrádió

Závecz: Szorosabb lett a verseny a Fidesz és az ellenzék között

19/02/2021 14:46

| Szerző: Klubrádió

A decemberi 41 és 37 százalék helyett már csak 38-36 az állás az összesített ellenzék és a Fidesz várható eredménye között a választókorú népességen belül - olvasható a Závecz Research friss felmérésében. Amelyből az is kiderül, hogy a Fidesz és a DK mögött a Jobbik lépett fel a 3. helyre.

ZRI Závecz Research Intézet friss közvélemény-kutatása szerint – amelyről a 24.hu számolt be – a Fidesz-tábor csökkenése megállt, bár augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett támogatottsága, most 31 százalékon áll. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíciónak (DK) van a legtöbb híve (10 százalék), míg a pártrangsor 3. helyezettje a Jobbik, az év végi 7 helyett már 9 százalékos a támogatottsága.

Úgy folytatták: a Momentum és az MSZP 6-6 százalékon állt decemberben, előbbi most is ennyi támogatót tudhat maga mögött, utóbbi 5 százalékot. Az LMP-re és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra a választók 2-2, a Mi Hazánkra és a Párbeszédre 1-1 százalék szavazna. A pártnélküliek aránya 32 százalék maradt.

A biztos pártválasztóknál a Fidesz 47, a DK 18 százalékos. A Jobbik itt is előrébb lépett, 12 százalékára számíthat. A Momentum 9, az  MSZP 7 százalékos. Az LMP 3, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot kapna. A Závecz felhívja a figyelmet arra, hogy a Jobbik csaknem két éve, 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól.

Az intézet folyamatosan méri a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát is. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választók elé, az aktivizálná a pártnélküliek egy részét. Ebben a helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága 36 százalék, vagyis egy ilyen versenyben a pártpreferenciával nem rendelkezők 5 százaléka, 400 ezer ember a Fidesz-KDNP mellé állna.

A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de közös listán most 38 százalék voksolna a formációra. 2 százalékot kitevő ellenzékinek nem tetszik a közös lista. Ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt.

Kiemelték: decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, ez februárban szorosabb, 38-36. A biztos választóknál is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll. A kormánypártoké 47 százalékot kapnának (3 százalék egyéb pártokra szavazna). Ez az állás decemberben 52-48 volt az ellenzéki lista javára.