„Klubrádió
Megbeszéljük...

Magyar György: Orbán utódjának csapatban kell majd dolgoznia

5/05/2021 22:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Magyar György ügyvéd egy hallgató felvetésére reagálva elmondta: nem szeretne miniszterelnök-jelölt lenni, de szívesen segíti az ellenzéket. Igen nagy problémát jelent szerinte, hogy Orbán Viktornak sikerült olyan rendszert kialakítania az elmúlt évtizedben, amelyben minden rajta múlik. Úgy látja, az esetleges következő miniszterelnöknek (akit előválasztáson szavaznak meg) csapatmunkában kell dolgoznia.

2021. május 05. Megbeszéljük - részlet 21.05.05. Magyar György
15:49
00:00

Egy hallgatónk felvetette, hogy Magyar György ügyvéd lenne-e miniszterelnök-jelölt, amire úgy reagált: „nagyon kedves a hallgató szimpátiája, de én már ebből kiöregedtem”. Segíti az ellenzéket, ott van a Civil Választási Bizottságban, úgy gondolja, hogy szakmai háttértevékenységet kell végeznie. Egészen biztosan azon van, hogy a NER utáni állapotok elviselhetővé váljanak az embereknek, de nem vállal közfunkciót – mondta.

Igen nagy problémát jelent szerinte, hogy Orbán Viktornak sikerült olyan rendszert kialakítania az elmúlt évtizedben, amelyben minden rajta múlik. A miniszterelnök szerepe indokolatlanul felértékelődött, noha ez kollektív tevékenység kellene, hogy legyen, „úgy hívják, hogy kormány”.

Ebben a kormányban a miniszterelnök csak egy reprezentatív fontos ember, nem kellene egyszemélyi döntéseket hoznia. Úgy látja, az esetleges következő miniszterelnöknek (akit előválasztáson szavaznak meg) csapatmunkában kell dolgoznia, ott szükség lesz szakértőkre. Nem kell neki mindenhez értenie, harmóniát kell teremtenie, jogszerűen dolgoznia és olyan tetteket végrehajtania, amelyek az emberek boldogulását viszik előre.

 
Magyar György (kép: Facebook)
 
 

Megismételte, hogy elkötelezett az előválasztás mellett, amely „gyönyörű, demokratikus intézmény”. Kipróbálták 2019-ben, a DK-nak, a Momentumnak és MSZP-Párbeszédnek is volt jelöltje, akik szépen megvívtak, kulturáltan, nem ölték egymást, nem ütötték egymást övön alul, nyilvános vitában is részt vettek. A választók úgy döntöttek, hogy közülük az egyik a legalkalmasabb, és lám, be is tölti a szerepét – tette hozzá. Tehát szerinte a választók okosságára, bizalmára és aktivitására kell építeni.

A választási törvény elvette a két fordulót, „olyan ferde pályát épített, hogy csak a Fidesz nyerhet”, negyvenvalahány százalékkal hozzá lehet jutni kétharmadhoz. Tehát, úgy látja, vissza kell hozni a két fordulót, ezért okoskodták ki a nulladikat, amely alkalmas arra, hogy kiválasszák azokat a jelölteket, akik koalícióképesen fel tudják venni a harcot azokkal, akik „túlléptek a demokratikus kereteken”.

Népszavazás az alkotmányról? Szép gondolat, de...

Műsorvezetőnk Róna Péter jogász, közgazdász ötlete alapján felvetette, hogy az ellenzéknek új alkotmányt kell kidolgoznia még a választás előtt, és ha győz, de nem lesz kétharmada, akkor is népszavazáson a nép elé bocsátani, hogy nagyobb legyen a felhatalmazás. „Szép gondolat, szép kísérlet, megvalósíthatatlan” – mondta Magyar György. Akármilyen keretek között is született a magyar alkotmány, be kell tartani, és ez kizárja a népszavazást magáról az alkotmányról vagy éppen a költségvetésről is. Azzal viszont egyetért, hogy elő kell készíteni egy új alkotmányt, és meg kell ismertetni az állampolgárokkal.

Jelezte, ők is próbálnak segíteni a szakmai munkában, az ELEGY (Ellenzéki Együttműködés) nevű szervezettel, mások mellett Majtényi Lászlóval, Vörös Imrével, Fleck Zoltánnal kidolgoztak koncepciókat és ezeket nyilvánosságra is hozták. A népszavazás utólag, megerősítőként bejöhet, ha meglesz a kétharmad. A Fidesz szerinte „borzasztó ügyes volt”, mert rájött, hogy 1990-ben alkotmányozó nemzetgyűlés összehívása helyett a Parlamentnél hagyták kétharmaddal az alkotmányozást, és rögtön hozzá is nyúltak 2011-ben. Előbbi nincs is benne a jelenlegi jogrendszerben – tette hozzá.

„Blőd felvetés”

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő levélben panaszkodott Vera Jourovának, hogy Magyar György fia is dolgozik a 2021-es jogállamisági jelentésen. „Magyar Gáborral nem az a probléma, hogy Magyar György, az ismert baloldali ügyvéd-politikus fiáról van szó. A kinevezés attól botrányos, hogy Magyar Gábor nem egy független uniós tisztviselő, hanem a valóságban egy izgága baloldali politikai aktivista” – írta Deutsch Tamás, akit a 24.hu idéz. Hozzátették: Magyar Gábor az Európai Bizottság egyik főigazgatóságának munkatársa.

Maga a felvetés is rendkívül blőd – fogalmazott Magyar György. Úgy folytatta: „Nem akarom túldicsérni Deutsch urat, de ő is megpályázhatta volna azt az állást, amit Magyar Gábor elnevezésű fiam, hiszen állítólag ő is jogász, állítólag ő is beszél nyelveket, de furcsamód 130 jelentkezőből Gábort választották.” Hozzátette: ha elindul ellenük a Habony-művek karaktergyilkossági próbálkozása, állnak elébe, ez őt inkább inspirálja – vagy kacajra fakasztja.

A teljes beszélgetést a  fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2021. május 05., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György