„Klubrádió
Esti gyors

Előválasztás: a szakértő nem tart attól, hogy kamujelöltekkel igazán bezavarna a Fidesz

28/04/2021 23:24

| Szerző: Klubrádió/szg

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója is beszélt arról, hogy vajon a Fidesz tudja-e neki tetsző módon torzítani az előválasztást. Azt mondta: mivel az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztás indulói ismert politikusok, akik mögött adott esetben ott egy párt, nem valószínű, hogy ha feltűnne valaki, akinek nincs ilyen háttere, az meg tudná zavarni a választókat. Arról is beszélt, hogy ha valóban bejelenti indulását Dobrev Klára és Karácsony Gergely, az látszik majd a mért eredményeiken.

2021. április 28. Esti gyors - részlet 21.04.28. Mikecz Dániel
05:33
00:00

Egyre többet tudni a miniszterelnök-jelölti előválasztás részleteiről és a konkrét jelöltek személyeiről. A Telex értesülései szerint Dobrev Klára (DK) napokon belül bejelenti indulását az előválasztáson, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) viszont még vár a nehéz járványhelyzetre tekintettel.

Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója azt mondta: a különböző közvélemény-kutatások szerint Jakab Péter, a Jobbik elnöke van elöl a mezőnyben, legalábbis a biztos indulókhoz, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármesterhez és Fekete-Győr Andráshoz, a Momentum elnökéhez viszonyítva. Jelezte, persze mérték Karácsonyt és Dobrevet is, noha ők még hivatalosan nem jelentkeztek be. Jakab Péter aktivitása lehet az oka annak, hogy jól áll – tette hozzá. Ha hivatalossá válik a DK és a Párbeszéd politikusának indulása, az változtathat azon, hogy az ellenzéki választók miként ítélik meg az esélyeiket.

Karácsony Gergely főpolgármesternek és Dobrev Klárának is van intézményes pozíciója, utóbbi az Európai Parlament egyik alelnöke, ami viszont a magyar belpolitikában kevésbé jelenik meg. A 2019-es önkormányzati választás után Karácsony kitűnt, mint ellenzéki vezető. Általában elmondható, hogy azok a pártok tudnak népszerűségre szert tenni, amelyek indítanak jelöltet, például a főpolgármesteri előválasztáson is ez a megfontolás, a politikai tőke megszerzése mutatkozhatott meg abban, hogy a DK és a Momentum is beszállt.

Akkor megjelentek olyan jelöltek is, akik mögött „nem lehetett azt gondolni, hogy van valódi választói támogatás”. Sokszor felmerül a kérdés, hogy meghekkelhető-e a választás, tudja-e a Fidesz neki kedvezően torzítani az eredményeket. Itt most ismert indulókról, nem kamujelöltekről van szó, ha feltűnne valaki, akinek nincs ilyen háttere, az nem tudná annyira megzavarni az ellenzéki szavazókat, mint a ’14-es és a ’18-as országgyűlési választáson.

A teljes beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. április 28., szerda 18:25
Műsorvezető: Szénási Sándor