„Klubrádió
Esti gyors

Szakértő: Hiteltelenítéssel és kamujelöltekkel próbálja majd megzavarni az előválasztást a Fidesz

22/04/2021 22:42

| Szerző: Klubrádió/szg

Szabados Krisztián kommunikációs szakértő szerint az, hogy két fideszes polgármester is az ellenzéki előválasztás felfüggesztésére szólított fel, országos kampány első felvonása lehet. Azt mondta: a Fidesznek fontos, hogy megzavarja az előválasztási kampányt, mert csak akkor működik hatékonyan, ha uralja a közbeszédet, nem adhatja át a médiateret. Ezért az ellenzéki jelöltek hiteltelenítésére és a Fidesz által irányított, ellenzékinek tűnő indulókra is számítani kell – vélekedett.

2021. április 22. Esti gyors / részlet, Szabados Krisztián (21.04.22.)
05:37
00:00

Szabados Krisztián kommunikációs szakértőt kérdeztük arról, hogy szerdán két fideszes polgármester is az ellenzéki előválasztás ellen kampányolt.

Szerinte ez országos kampány lesz, várhatóan beszáll a többi fideszes városvezető is. A Fidesznek fontos, hogy megzavarja a demokratikus pártok előválasztási kampányát, mégpedig azért, mert akkor működik hatékonyan a kormánypárt, ha irányítja a közbeszédet. Viszont az előválasztás alkalmas arra, hogy visszafoglalja a médiateret – tette hozzá. A szakért felhívta a figyelmet, hogy amikor nem tudott a Fidesz irányítani, valami más került a középpontba, mint a Borkai-botrány, a Szájer-ügy, a rabszolgatörvény, vagy amikor összeomlott az oltási rendszer.

Pszichológiai oka is van annak, hogy szeretné megzavarni a kormánypárt az előválasztást. Ugyanis a demokratikus oldalon versenyben győztesek fognak indulni 2022-es választáson, miközben a Fidesznél Orbán Viktor választja ki a jelölteket. Az tehát pici pszichológiai előnyt jelent az ellenzéknek, hogy az ő indulóik már versenyben mérettek meg és választódtak ki. Hiába van óriási fölényben a Fidesz, tudja, hogy a választás nagyon kiélezett lesz, és minden ilyen kisebb pszichológiai előnyt ellensúlyozni akar, megpróbálva majd hitelteleníteni a jelölteket.

Szabados Krisztián arról is beszélt: a magyar politikában régóta hagyomány, hogy a másik oldal számára zavaró jelölteket támogasson egy párt, így próbálva néhány százalékpontnyi szavazót lecsippenteni. Fel kell készülni arra, hogy Fidesz ellenzékinek tűnő, de saját maga által irányított jelölteket indít, azzal a céllal, hogy megzavarják, kaotikussá tegyék az előválasztási kampányt – vélekedett.

A magyar választásokon nagy hagyománya van a taktika szavazásnak, szerinte jövő tavasszal is fegyelmezettek lesznek a szavazók. A hatpárti összefogást eleve a választói akarat kényszerítette ki, nem feltétlenül azért fogtak össze, mert ezt szerették volna, hanem mert a volt választói nyomás, és Orbán Viktor is úgy alakította a választási rendszert, hogy kénytelenek legyenek ezt meglépni.

A teljes beszélgetést a fenti lejjátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pexels.com

Esti gyors
2021.04.23., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Hardy Mihály