„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Hann: Ez egy ócska és szélsőséges támadás volt Dobrev Klára védelmében

22/04/2021 16:58

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Nyugati Fény egyik cikkében manipulációnak nevezte a Medián áprilisi kutatásának eredményét, amely az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek kedveltségéről szólt, a lap szerint a közvélemény-kutató alulmérte a DK-s Dobrev Klára népszerűségét. Az ellenzéki párthoz közeli lap Hann Endrét, a közvélemény-kutató ügyvezetőjét személyében is támadta. A szakember azt mondta, nem az őt ért vádak zavarják igazán, hanem a cikk hangvétele, amely szerinte a legócskább, szélsőséges orgánumok sajátja. Hannt a Nyugati Fény cikke a kormánypárti propagandasajtóra emlékezteti. Hozzátette, reméli, hogy ez a tendencia nem terjed el ellenzéki sajtóban.

2021. április 22. Megbeszéljük - részlet 21.04.22. Hann Endre
17:21
00:00

"Ne dőlj be! Újabb félrevezető, manipulált közvélemény-kutatással támad a Medián" című írásában reagált a közvélemény-kutató legutóbbi felmérésére a Demokratikus Koalícióhoz közeli Nyugati Fény. A felmérés szerint a jobbikos Jakab Péter a legnépszerűbb, míg Dobrev Klára korábbi helyezéséhez képest egy hellyel rosszabb, negyedik helyre került a népszerűségi listán.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője tanácstalanul áll a portál által megfogalmazott vádakkal szemben. Mint elmondta, nem látja be, hogyan lehet támadásnak venni egy független közvélemény-kutató egy ugyancsak független portálon, a hvg360-on, illetve a HVG hetilapban is közzétett kutatását. Azt is megjegyezte, egyszerre tartja szórakoztatónak és elszomorítónak, ha "pártlapok mennek neki" közvélemény-kutatásnak, vagy azt, amikor valamely párt megkérdőjelezi egy-egy közvélemény-kutatás eredményét, jellemzően akkor, amikor az az adott párt számára kedvezőtlen eredményeket hozott.

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
Hann EndreFotó: Beliczay László/MTI
 

Teljesen értelmetlen bármelyik közvélemény-kutatót azzal vádolni, hogy tudatosan manipulál – mondta Hann, aki szerint a bírálók egyébként ezzel az egész szakma hitelességét vonják kétségbe.

Hann megjegyezte, nem a személyét ért támadás zavarja igazán, hanem a cikk hangvétele. Az írás ráadásul egy olyan orgánumtól jön, amelyik az ellenzéki összefogásban részt vevő párthoz köthető . "De ez a hangvétel a legócskább, szélsőséges orgánumok sajátja, amelyek egész máshonnan, a kormányoldalról támadják az ellenzékhez sorolható orgánumokat, elemzőket. Ezt visszautasítom" – mondta, hozzátéve, hogy szeretné, ha ez a hozzáállás nem terjedne el az ellenzék oldalán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2021.04.22., csütörtök 16:15
Riporter: Bolgár György