„Klubrádió
Reggeli gyors

Medián: Még az ellenzéki szavazók egy része szerint is jók a halálozási adatok

15/04/2021 14:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Noha Magyarország a második a világon a koronavírushoz köthető, lakosságarányos halálozásban, a kormánypárti szavazók 53,  és még az ellenzékiek 20 százaléka szerint is jó a helyzet más országokhoz viszonyítva ezen a téren – derül ki a Medián legutóbbi felméréséből, amelyet a HVG számára készített. Hann Endre, a cég ügyvezetője elmondta: hatott az, hogy a kormánypárti médiában az oltási kampány sikerei kerültek a középpontba.

2021. április 15. Reggeli gyors - részlet 21.04.15. Hann Endre
07:51
00:00

Hann Endre, a Medián ügyvezetője elmondta: a szokottnál is élesebb a megosztottság a járvány kormányzati kezelésének megítélésében, egészen durva különbségek vannak. Hiába tapasztalja, látja mindenki ugyanazt, mégis egészen másképpen reagál. A HVG számára készült felmérés adataiból kiderül: az ellenzékiek szerint nagyon gyengén teljesít a kormány a járványkezelésben, a hívei viszont kitartanak. A gazdasági válságnál a még kormánypártiak se látják annyira rózsaszínűnek a helyzetet, noha többségben vannak, akik elégedettek.

Külön megkérdezték, hogyan ítélik meg a lakosságarányos halálozási arányt és az átoltottságot (más országokhoz viszonyítva). Ténykérdés, hogy az egymillió lakosra vetített halálozást tekintve hátulról első vagy második Magyarország, ennek ellenére az ellenzéki szavazók egy része (20 százalék) is azt mondja, hogy jó ebben a helyzet. (Egyébként a megkérdezettek 51 százaléka szerint 51 százaléka szerint nagyon rossz vagy viszonylag rossz, de a fideszeseknek csak 34 százaléka látja így.)

Áttevődött a hangsúly az átoltottságra, a kormányzati propaganda jóformán csak erről beszél, folyamatosan sikereket jelent be a miniszterelnök, például szerdán közölte, hogy elérték a hárommillió beoltottat, és ez hat a legjobban. Nagyon sok ember ennek köszönhetően érzi úgy a kormányzat teljesítményéről, hogy az megfelelő, sőt, jó. Műsorvezetőnk megjegyezte: ezek a számok nem is jelzik az átoltottság mértékét, mert több hét kell a védettség kialakulásához. Hann Endre hozzátette: egy oltás után is kiküldik a védettségi igazolványt az embereknek.

Konferencia - Közvélemény-kutatás - Pártok félidőben
 
 Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató intézet vezetője tart előadást a Republikon Intézet által szervezett, Pártok félidőben című konferencián, az A38 Hajón. Fotó: MTI/Beliczay László

A kutatásban arra is kitértek, hogy mennyire várják az emberek a nyitás különböző lépéseit. Amiben többségi támogatottság van, azt meg is kapják. A felmérés a múlt héten készült, akkor 62 százalék mondta, hogy nyissák meg a vendéglátóhelyek külső területeit, és hogy ne korlátozzák az üzletek nyitvatartását, és ezek be fognak következni. A várható életkori különbségek megvannak, a fiatalok várják el nagyon nagy arányban a teraszok nyitását és az esti kijárási korlátozás eltörlését.

„Fáradtak a magyarok”: ezt a fordulatot azért dobták be, mert összehasonlították az egy évvel ezelőtti, szintén hvg-s covid-felméréssel. Akkor nagyon fegyelmezettek voltak a magyarok, 85 százalék még akkor is betartotta volna a korlátozást, ha azt léptették volna életbe, hogy hetente legfeljebb kétszer jöhessenek el otthonról. Abba is belementek volna, hogy a patikák és az élelmiszerboltok kivételével minden üzletet zárjanak be. Azért érdekes erre most visszatekinteni – jegyezte meg Hann Endre –, mert akkor még úgy tűnhetett, hogy néhány hét alatt túlleszünk a járványon.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Reggeli gyors
2021. április 15., csütörtök 08:10
Műsorvezető: Para-Kovács Imre