„Klubrádió

A Heim Pál kórházban már a 16-18 éves krónikus betegeket is oltják egy orvos szerint

14/04/2021 12:11

| Szerző: Klubrádió

Egy orvos szerint már a 16-18 éves krónikus betegek is kapják a koronavírus elleni oltást. Az intézmény gyermekgyógyász professzora abban bízik, hogy nyáron már az „egész gyermekkorosztályt” fogják tudni oltani.

A Heim Pál kórházban már a 16-18 éves krónikus betegeket is oltják egy orvos szerint. Szabó László, az intézmény gyermekgyógyász professzora az M1-nek elmondta: a 16-18 év közötti krónikus betegeket a kórházban már elkezdték oltani, és várhatóan a következő időszakban a 12-16 év közötti gyerekekre is alkalmazható lesz a védőoltás - írta meg a HVG.hu. Hozzátette azt is: „Nagyon bízom abban, hogy a nyári időszakban már az egész korosztályt, tehát a gyermekkorosztályt fogjuk tudni oltani.”

Prof. Dr. Szabó László Forrás: ormosintezet.hu
 

Az országos oltási munkacsoport és a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyetértésével a cisztás fibrózisban szenvedő 16-18 év közötti fiatalok oltása kezdődhet meg Pfizer-vakcinával, tudta meg a hvg.hu. A Pfizer egyébként végez kutatásokat alacsonyabb életkorú gyerekeken is, egyelőre szép részleges eredményekkel.

Az orvos megemlítette azt is, hogy most megháromszorozódott azoknak a betegeknek a száma, akiknek koronavírus-betegségre utaló tüneteik vannak, illetve ezek súlyosabban is zajlanak, mint a korábbi gyerekmegbetegedések. A gyerekek egy részének vírusos tüdőgyulladása van, hármuknak lélegeztetőkészülékre is szükségük volt – számolt be a professzor, hozzátéve: szerencsére mindegyiküket meg tudták gyógyítani.

A szakember szerint a szülők forduljanak orvoshoz, ha a gyerekük három napnál régebb óta tartó, magas lázzal járó betegséget produkál, amely mellé társul még legalább két szervet érintő tünet az alábbiak közül: száraz kötőhártyagyulladás, szájnyálkahártya-eltérés, torokgyulladás, alacsony vérnyomás, keringési elégtelenség, szívizom-, szívbelhártya betegsége, éreltérések, alvadási problémák, fájdalmas légutak, hasfájás, hasmenés, hányás.

(Forrás: 24.hu, semmelweis.hu, hvg.hu)