„Klubrádió
A lényeg

Sargentini-jelentés: Orbánék elbukták a pert

3/06/2021 11:27

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Bíróság elutasította a magyar kormány keresetét, amivel a Sargentini-jelentést akarták megsemmisíteni.

A jelentésről 693 uniós képviselő szavazott, 448-an támogatták, 197-en ellenezték, 48-an tartózkodtak. Az EP által figyelembe vett szabályok szerint a tartózkodást nem kellett figyelembe venni, így 376 szavazattól megvolt az eljárás elindításához szükséges többség, emlékeztetett a Hvg.hu. A magyar kormány szerint azonban a tartózkodásokat is figyelembe kellett volna venni, így 462 igenre lett volna szükség.

A perben a magyar kormány ezért a jelentés elfogadásának a módját támadta, a Hvg.hu szerint azonban a csütörtökön hozott ítélet kimondja, hogy az Európai Parlament az állásfoglalás elfogadásakor leadott szavazatok számlálása során jogosan hagyta figyelmen kívül a tartózkodásokat.

A 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés után indult Magyarország ellen a hetes cikk szerinti eljárás, és az EP felkérte az Európai Unió Tanácsát, hogy vizsgálja meg, hogy fenyegeti-e rendszerszintű veszély a jogállamiságot Magyarországon.

Magyarországnál az alábbi 12 témában merültek fel aggályok: az alkotmányos és választójogi rendszer működése, az igazságszolgáltatás függetlensége, korrupció, adatvédelem, szólásszabadság, akadémiai szabadság, vallásszabadság, gyülekezéshez való jog, egyenlő elbánáshoz való jog, kisebbségek.