„Klubrádió
Esti gyors

Cseh Katalin: Nem az a megoldás, hogy félrenézünk, amíg Orbánék lopnak

27/05/2021 22:40

| Szerző: Klubrádió/szg

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője közölte: az EP harcol azért, hogy a jogállamisági mechanizmust végre elkezdje alkalmazni az Európai Bizottság, és ne csak papíron létezzen. Szerinte amíg szabályokat alkotnak pluszban, addig minden egyes nap eurószázezrek, -milliók csúsznak át „oligarchákhoz és Orbán Viktor családtagjaihoz”.

2021. május 27. Esti gyors - részlet 21.05.27. Cseh Katalin
07:53
00:00

Az Európai Unió Bíróságának elnöke egy-két héten belül dönthet, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják-e a közösség jogállami rendeletét kifogásoló magyar és lengyel beadványt – írja a Népszava. Ha jóváhagyja az Európai Parlament (EP) erre vonatkozó kérelmét, akkor néhány hónap múlva megszülethet az ítélet is. Magyarország és Lengyelország márciusban nyújtott be keresetet a luxemburgi székhelyű testülethez, mert a jogszabályt – amely a jogállami normák tiszteletben tartásához köti a brüsszeli kifizetéseket – az uniós joggal több ponton is ellentétesnek tartja.

Erről is kérdeztük Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét az Esti gyorsban. Hangsúlyozta: az EP harcol azért, hogy azt a jogszabályt, amelyet tényleges áttörésnek nevezett, a jogállamisági mechanizmust végre elkezdje alkalmazni az Európai Bizottság, ne csak papíron létezzen. Szerinte amíg az alkalmazás módjáról gondolkodnak, szabályokat alkotnak pluszban, minden egyes nap eurószázezrek, -milliók csúsznak át „oligarchákhoz és Orbán Viktor családtagjaihoz”. Ennek mielőbb megálljt kell parancsolni – jelentette ki.

Azt mondta: sokszor úgy érzi, hogy az EU-ban többen nem értik, mennyire komoly a magyarországi probléma. Attól tart, hogy puszta óvatosságból felülnek az Orbán Viktorék által elkezdett, számító, időhúzó taktikának, amelynek célja, hogy a 2022-es választások előtt békében kiszórhassák az uniós pénzeket, addig ne indulhasson meg az eljárás. Most azzal van elfoglalva a Bizottság, hogy a jogszabály alkalmazásához szükséges iránymutatásokat legyártsa, ami persze nagyon fontos, de a folyamat már túl régóta tart, és nem kezdődtek el azok a vizsgálatok, amelyeknek január 1-től el kellett volna indulniuk „a lopások miatt”.

Közölte: az EP azt mondta, hogy ha június 1-ig a Bizottság nem kezdi el az eljárások elindítását, a nyilvánosság felé kommunikálni az eljáráscsomagot, amely alapján dolgozik majd, akkor „az asztalra fognak csapni”, és akár még kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak ellene. Cseh Katalin azt mondta: fontos, hogy minden európai állampolgár lássa, hogy amíg tart ez az időhúzás, az európai adófizetők pénzét az Orbán-kormány kampányra költi, valamint saját köreinek juttatja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2021. május 27., csütörtök 18:20
Műsorvezető: Hardy Mihály