„Klubrádió

Dobrev Klára: én a győzelemre készülök, Orbán Viktornak lesz oka szomorkodni

25/05/2021 15:10

| Szerző: Klubrádió

Dobrev Klára a Népszavának adott interjújában többek között beszélt az előválasztásról, a NER-ről és az ellenzék győzelmi esélyeiről.

A DK miniszterelnök-jelöltje a Népszavának adott interjúban a Fidesz kommunikációs stratégiájáról – amiben az a miniszterelnök-jelölteket Gyurcsány bábjának állítják be – azt mondta, hogy "a Fidesznek nincs új ötlete, egyébként sem fontos, hogy mit gondolnak"

Karácsony Gergely "99 mozgalmát" jónak tartja, hasonlóan a saját „Sokak Magyarországa" programjához, hisz "Orbán azt célozta meg, hogy a civilek ne hallassák a hangjukat közéleti kérdésekben, szerintem viszont a politikát is vissza kell adni az embereknek. Minél több mozgalomban hallatják a hangukat a civilek, annál nagyobb esély van a kormányváltásra".

"Arra fogunk felhatalmazást kérni a választópolgároktól, hogy az elrabolt vagyonokat, köztük az egyetemeket visszavegyük, a jogállami kereteket visszaállítsuk." – reagált a Fidesz forráskiszervezésére, illetve a NER-rendszer ki-, illetve leépítésére. "Tudom, hogy a Fidesz rém okosnak tartja magát, ám azt nem tudja, hogy mi még okosabbak vagyunk."

EP-választás - A Demokratikus Koalíció kampányzárója Buda
Dobrev Klára
MTI/Koszticsák Szilárd
 

A Népszava sokpárti koalíciós rendszerének működésével kapcsolatban Dobrev elmondta, hogy mivel az ellenzéki pártok a NER leváltása után kötnek szövetséget, "így, a mostani helyzetben sokkal több dolog köti össze az ellenzéki pártokat, mint amennyi elválasztja. Mindannyian egy normális, parlamentáris, európai demokráciát szeretnénk. Én lennék a legboldogabb, ha 2026-ban egymás politikai ellenfeleként indulnánk a választáson, hiszen akkor végre az oktatásról, adókulcsokról, az egészségügy finanszírozásáról folyhatna a vita. Úgy, ahogy Dániában, Hollandiában vagy Belgiumban. Ez egy jó világ lenne".

A DK politikusa az előválasztási "versenyt" egy futóversenyhez hasonlította, ahol vigyáznak egymásra, és "fontos, hogy az előválasztáson a leggyorsabb győzzön, mert áprilisban már olyan futóval versenyzünk, aki gáncsolni fog, kiássa vagy elmocsarasítja a salakot előttünk a futópályán".  

"Kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér. Összességében ezek mellettem szólnak." – mondta miniszterelnök-jelöltségi kompetenciáiról, és ha nyerne, akkor olyan politikai korszak köszönthetne be, ahol már nem fog számítani, ki nő és ki férfi.

Az EP-képviselő beszélt arról is, hogy "ha az ellenzék ugyanakkora teret kapna, mint a kormány a közmédiában, a vidéki lapokban, nemhogy kétharmada, egyszerű többsége sem lenne Orbánnak". "A Fidesszel nem lehet kompromisszumot kötni. Egyszerűen nem engedi meg a politikai stílusuk. Orbán csak akkor érzi magát győztesnek, ha mindenki más a padlón van rajta kívül" – tette hozzá.

Ha nem ő nyerne az előválasztáson, nem lenne boldogtalan, mert "A verseny lényege, hogy vannak győztesek és vannak vesztesek. Az előválasztás azonban kivétel ez alól, mert ha ügyesen csináljuk, akkor mindannyian győztesek leszünk. Én pedig a győzelemre készülök, és persze tudok olyat, akinek lesz oka szomorkodni. Ez a valaki pedig Orbán Viktor." – mondta Dobrev Klára.